Έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, αλλά και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, βρίσκουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας στις νέες τεχνολογίες.  Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να μειώσουν το τελικό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτήν τη λογική, η βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών και οι «έξυπνες» επενδύσεις αποδεικνύονται καθοριστικές για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

6 στους 10 γιατρούς αντιμετωπίζουν θετικά τις εικονικές τεχνολογίες

Ήδη, σήμερα, το 62% των γιατρών αντιμετωπίζει ευνοϊκά τη χρήση εικονικών τεχνολογιών για την επικοινωνία με τους ασθενείς. Επιπλέον, πάνω από τα δύο τρίτα (68%) αξιολογούν θετικά τα οφέλη από τη χρήση smartphones από τους ασθενείς για τη λήψη και την αποστολή βιομετρικών δεδομένων. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να μοιραστούν με τους γιατρούς τα βιομετρικά τους δεδομένα (75%), αλλά και τα δεδομένα που παράγουν οι ίδιοι οι ασθενείς (70%).

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης της ΕΥ «New horizons, insights on the future of health», σε ό,τι αφορά στη χρήση νέων τεχνολογιών, οι γιατροί αναδεικνύουν ως προτεραιότητες αυτές που ενισχύουν την ασφάλεια των ασθενών και την κλινική αριστεία, καθώς και όσες διευκολύνουν την επικοινωνία με τους καταναλωτές. 

«Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της υγείας, για να επιτύχουν στα επόμενα χρόνια, καλούνται να μειώσουν το κόστος και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να επενδύσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές που επικεντρώνονται στην πρόληψη», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία διερευνά τις επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων στην υγειονομική φροντίδα τις υπηρεσίες περίθαλψης.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης επανεξετάζουν μεθοδικά τις διεργασίες και διαδικασίες τους, καθώς και την αλληλεπίδραση με τους ασθενείς, για να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τη σπατάλη σε πόρους και χρήματα, καθώς και τις μη αποδοτικές και αναποτελεσματικές διεργασίες. Αρκετές από αυτές διερευνούν, επίσης, πώς οι νέες τεχνολογίες, όπως η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους με τη συστηματοποίηση της παροχής φροντίδας, των επιχειρηματικών διαδικασιών και της διαχείρισης περιπτώσεων ασθενών. Παράλληλα, εξετάζουν πώς άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η εικονική αλληλεπίδραση και η παρακολούθηση εξ αποστάσεως, μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία του ασθενούς ή του καταναλωτή.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκτός από τις επενδύσεις σε συστήματα που βελτιώνουν την εμπειρία των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις υγείας θα πρέπει να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους για ανταλλαγή δεδομένων, καθώς και να διερευνήσουν νέες πηγές και συνδυασμούς δεδομένων, τα οποία θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και τις ασθένειες.

ΠΗΓΗ: www.sepe.gr