Στη σκιά του Brexit και των… «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, κινήθηκε η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η οποία ήταν αρνητική κατά το 4ο τρίμηνο του 2018. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησαν κατά 5,8% το 4ο τρίμηνο του 2018.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks και workstations) το 4ο τρίμηνο του 2018 στην περιοχή, μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, διαμορφούμενες σε 19,6 εκατ. μονάδες.

Ένα στοιχείο, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας IDC, που επηρέασε την αγορά των υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ κατά το 4ο τρίμηνο του 2018, ήταν η έλλειψη CPU, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή ακόμη και στους μεγάλους κατασκευαστές, καθώς η μικρή διαθεσιμότητα περιορίζει την ικανότητά τους να ικανοποιούν την εποχιακή ζήτηση. Επιπλέον, οι αποστολές υπολογιστών κατά το 4ο τρίμηνο του έτους παρεμποδίστηκαν από τα πολιτικά σενάρια που εκτυλίσσονται σε πολλές μεγάλες οικονομίες και σχετίζονται με το Brexit στη Βρετανία και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία.

Αναλυτικά, οι συσκευές για επαγγελματική χρήση σημείωσαν ελαφρά κάμψη κατά 1,1% το εξεταζόμενο διάστημα σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2017. Στον τομέα των υπολογιστών για προσωπική χρήση, η πτώση ήταν μεγαλύτερη και κινήθηκε στα επίπεδα του 10,6%, με τη μείωση να αφορά τόσο τους σταθερούς όσο και τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

Δυτική Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης σημείωσε συνολική μείωση 4,7% σε ετήσια βάση, με τη μικρή ανάκαμψη των πωλήσεων PCs για επαγγελματική χρήση (1,3%) να μην αντισταθμίζει τη μεγάλη πτώση στην κατηγορία των υπολογιστών για προσωπική χρήση (11,5%). Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC, η αυξανόμενη διείσδυση του mobility στις επιχειρήσεις της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς των φορητών υπολογιστών.

Στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, καταγράφηκε αύξηση κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τόσο ο καταναλωτικός, όσο και ο επαγγελματικός τομέας της αγοράς των υπολογιστών, κατάφεραν να κινηθούν θετικά. Η Ρωσία ήταν αναμφισβήτητα η ατμομηχανή της ανάπτυξης για το σύνολο της περιοχής.

«Η έλλειψη CPU της Intel επηρέασε, επίσης, την αγορά το 4ο τρίμηνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό, τι προβλεπόταν», σχολιάζουν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι αρκετά έργα στο δημόσιο και στον επιχειρηματικό τομέα έφεραν υγιή ανάπτυξη σε αγορές, όπως η Ρουμανία. Σε επίπεδο παικτών της αγοράς, οι τρεις ισχυρότεροι κατασκευαστές της περιοχής κατάφεραν να ενισχύσουν περαιτέρω το – συνδυαστικό - μερίδιο αγοράς τους, που διαμορφώθηκε κατά το 4ο τρίμηνο του 2018 σε 65,6%, έναντι 63,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΠΗΓΗ: http://www.sepe.gr/