«Σε ένα εργασιακό τοπίο που τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλά, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η ατομική επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού», δηλώνει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νικολαΐδης, σημειώνει οι εξελίξεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς και να εκπαιδεύονται, προκειμένου να μην χάσουν αυτό το «τρένο» των εξελίξεων. Υποστηρίζει ότι το πολύτιμο εργαλείο «πληροφορική» μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του brain drain.

«Το μεγάλο στοίχημα για έναν εργαζόμενο σήμερα είναι να είναι απασχολήσιμος. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα όχι μόνο να βρει, αλλά και να διατηρήσει μία θέση εργασίας σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Να έχει, δηλαδή, τα κατάλληλα προσόντα σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς. Συνεχώς, πρέπει να βελτιώνει την απασχολησιμότητά του», επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την ψηφιακή Απασχολησιμότητα», η οποία σχεδιάστηκε, για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των ψηφιακών θέσεων εργασίας και των υπαρχόντων προγραμματιστών.

 Όπως σημειώνει, περισσότεροι από 400 άνεργοι πτυχιούχοι με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (από μαθηματικούς και φυσικούς μέχρι θεολόγους και νοσηλευτές) επανειδικεύτηκαν σε δεξιότητες πληροφορικής που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και έχουν προσληφθεί ως καλά αμειβόμενοι προγραμματιστές σε κορυφαίες ελληνικές εταιρείες.

«Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσε η έρευνα βιωσιμότητας που πραγματοποίησαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το ALBA και την HePIS και η οποία έδειξε ότι το όραμα της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (AFDEmp) για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας στην πληροφορική είναι εφικτό», αναφέρει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert.

Ο κ. Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι, εξαιτίας της έλλειψης επαγγελματιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας & Επικοινωνιών), παγκοσμίως, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι απολύτως σημαντικό να εστιάσουμε στο re-skilling (επανειδίκευση).

Η επανειδίκευση, ο μόνος τρόπος να «χτυπηθεί» η ανεργία στη ρίζα της

 «Ο μόνος τρόπος να "χτυπηθεί" η ανεργία στη "ρίζα" της είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να επανειδικευθεί σε ένα νέο αντικείμενο και να απορροφηθεί σε αυτό. Το έδαφος είναι πρόσφορο στην Ελλάδα για επανειδίκευση» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαΐδης.

«Συνεχώς, εμφανίζονται νέα προγράμματα ή σεμινάρια στον προγραμματισμό, κάτι που δείχνει πως υπάρχει η ζήτηση για μάθηση και επανειδίκευση. Σπείραμε τους πρώτους καρπούς και σιγά-σιγά αρχίζουμε και θερίζουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την καθιέρωση ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου». υπογραμμίζει ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μονοπάτι για σοβαρή επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω του προγραμματισμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Β. Νικολαΐδη:

ΕΡ.: Πώς κρίνετε την πορεία της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την ψηφιακή Απασχολησιμότητα», η οποία σχεδιάστηκε, για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των ψηφιακών θέσεων εργασίας και των υπαρχόντων προγραμματιστών;

ΑΠ.: O καιρός έδειξε ότι δικαιωθήκαμε. Οι εταιρείες «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία μας. Η πολιτεία ανταποκρίθηκε. Δίνουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους, να κάνουν μία νέα καριέρα. Και είμαστε περήφανοι, γιατί σήμερα περισσότεροι από 400 άνεργοι πτυχιούχοι με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (από μαθηματικούς και φυσικούς μέχρι θεολόγους και νοσηλευτές) επανειδικεύτηκαν σε δεξιότητες πληροφορικής που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και έχουν προσληφθεί ως καλά αμειβόμενοι προγραμματιστές σε κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες από την αρχή «αγκάλιασαν» το πρόγραμμα.

Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσε η έρευνα βιωσιμότητας που πραγματοποίησαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το ALBA και την HePIS και η οποία έδειξε ότι το όραμα της της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (AFDEmp) για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας στην πληροφορική είναι εφικτό. Ξεκινήσαμε, αξιοποιώντας την υποδομή και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιούργησε η PeopleCert, τα Coding Bootcamps, που είναι ταχύρρυθμα προγράμματα επανειδίκευσης στον προγραμματισμό, στις γλώσσες Java και C#. Μετά τα πρώτα πιλοτικά Coding Bootcamps, πλέον εδώ και έναν χρόνο, πραγματοποιούνται συστηματικά full-time και part-time μαθήματα. Πλέον, οδεύουμε προς την 8η δράση μας, το Coding Bootcamp 8, με πρωινά και απογευματινά μαθήματα, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 18 Μαρτίου!

ΕΡ.: Κατά τη γνώμη σας, το σχέδιο δράσης της «Συμμαχίας» αποδίδει; Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες;

ΑΠ.: Αν σκεφθείτε ότι, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 400 νέοι έχουν εμπιστευθεί τα Coding Bootcamps, με στόχο να επανειδικευθούν στον προγραμματισμό, τότε ναι, θα λέγαμε πως αποδίδει. Να προσθέσουμε σε αυτό ότι το ποσοστό απασχολησιμότητας των αποφοίτων από αυτά τα προγράμματα αγγίζει το 97% και ότι ήδη 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας εμπιστεύονται τους αποφοίτους μας και τους προσλαμβάνουν ως προγραμματιστές. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν προσλάβει πάνω από 10 αποφοίτους και πολλές φορές κάποιες εταιρείες καλύπτουν το κόστος του προγράμματος, με σκοπό να έρθουν οι εργαζόμενοί τους και να παρακολουθήσουν το Coding Bootcamp. Επίσης, σημαντικό είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων μαθητών έρχεται από προσωπικές συστάσεις παλαιότερων αποφοίτων, κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στο κομμάτι των ψηφιακών δεξιοτήτων. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, στην Ελλάδα, μόλις το 22% του πληθυσμού διέθετε πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες το 2017, σε σχέση με την Ευρώπη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 31%. Άρα και εδώ, διαπιστώνετε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της CEDEFOP, οι Έλληνες πτυχιούχοι δεν αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες μίας θέσης εργασίας. Παγκοσμίως, υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κενό σε επαγγελματίες με υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν θέσεις σε κλάδους, όπως software developer, digital marketing, big data, business analysis, project management και cyber security. Τα ζητήματα στην Ελλάδα είναι αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα, καθώς, λόγω του brain drain, οι εταιρείες πλέον ψάχνουν άτομα στο εξωτερικό, με σκοπό να τα επαναπατρίσουν.

ΕΡ.: Θεωρείτε ότι ο τομέας της πληροφορικής μπορεί να ανακόψει το brain drain (διαρροή εγκεφάλων) και να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο επιστροφής πτυχιούχων που έφυγαν προς αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες;

ΑΠ.: Για τους επαγγελματίες της πληροφορικής, είναι ιδιαίτερα πιθανόν, ειδικά με την αύξηση των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά και τη δημιουργία κέντρων Έρευνας και Τεχνολογίας πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες σήμερα, όπως οι PeopleCert, Accenture, P&I, Νokia, Intralot, Jr Technologies και πρόσφατα και η Beat, έχουν κάνει επενδύσεις, φτιάχνοντας πολύ σοβαρές υποδομές.

Θεωρούμε πως το πολύτιμο εργαλείο «πληροφορική» μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της μεγάλης φυγής. Πολλά νέα παιδιά βρίσκουν επαγγελματικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και σου λένε, «γιατί να μην πάω στο εξωτερικό για κάτι καλύτερο;». Ε, λοιπόν, εμείς τους πείθουμε να μείνουν εδώ, να δουν την προοπτική που έχει η χώρα, να παλέψουν, να μάθουν προγραμματισμό και να μπουν σε ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα επαγγέλματα με γρήγορη εξέλιξη. Να το πω και με ένα παράδειγμα: έχουμε απόφοιτο του Coding Bootcamp που είχε μηδενικό υπόβαθρο στον προγραμματισμό και, μόλις ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, προσλήφθηκε σε εταιρεία και, μέσα σε δύο χρόνια, έχει φτάσει σε εξαιρετικό επίπεδο μισθολογικά. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μονοπάτι για σοβαρή επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω του προγραμματισμού.

Εκτός των παραπάνω και εμείς στην PeopleCert, προσπαθούμε να επαναπατρίζουμε ταλέντα από το εξωτερικό και να τους προσφέρουμε συνθήκες εργασίας που τους κάνουν να θέλουν να μείνουν στην πατρίδα μας.

ΕΡ.: Τι χαρακτηριστικά θα έχουν οι νέες θέσεις εργασίας στη σύγχρονη αγορά;

ΑΠ.: Οι εξελίξεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς και να εκπαιδεύονται, προκειμένου να μην χάσουν αυτό το «τρένο» των εξελίξεων. Ψηφιακές δεξιότητες, up-skilling και re-skilling, επανεφεύρεση του επαγγελματικού εαυτού μας, διά βίου μάθηση. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που απαιτεί η σύγχρονη αγορά. Αλλά και κάτι πολύ σημαντικό που φροντίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά που συμμετέχουν στο Coding Bootcamp: αυτό που λέμε 21st century skills. Οι δεξιότητες του 21ου αιώνα. Η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και η ομαδικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, κ.ά.. Αυτά δεν μπορούμε να τα παίρνουμε ως δεδομένα. Απαιτείται πραγματική προσπάθεια, για να τα κατακτήσει κάποιος.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι το re-skilling (η επανειδίκευση) βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ελληνική αγορά εργασίας;

ΑΠ.: Εξαιτίας της έλλειψης επαγγελματιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας & Επικοινωνιών), παγκοσμίως, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι απολύτως σημαντικό να εστιάσουμε στο re-skilling. Ο μόνος τρόπος να «χτυπηθεί» η ανεργία στη «ρίζα» της είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να επανειδικευθεί σε ένα νέο αντικείμενο και να απορροφηθεί σε αυτό. Το έδαφος είναι πρόσφορο στην Ελλάδα για επανειδίκευση.

Σε ένα εργασιακό τοπίο που τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλά, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η ατομική επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού. Το μεγάλο στοίχημα για έναν εργαζόμενο σήμερα είναι να είναι απασχολήσιμος. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα όχι μόνο να βρει, αλλά και να διατηρήσει μία θέση εργασίας σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Να έχει, δηλαδή, τα κατάλληλα προσόντα σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς. Συνεχώς, πρέπει να βελτιώνει την απασχολησιμότητά του.

Όπως σας είπα και πιο πριν, περισσότεροι από 400 νέοι μας έχουν εμπιστευθεί, για να αλλάξουν τη ζωή τους μέσα από τον προγραμματισμό. Έχουμε τρομερά παραδείγματα νέων που από νοσηλευτές, βιολόγοι, νομικοί, τοπογράφοι, ακόμη και ιερείς (!), κάνουν «στροφή» στον προγραμματισμό και το ακολουθούν σαν επάγγελμα. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι βλέπουμε με ευχαρίστηση να γίνεται αυτό που θέλαμε να πετύχουμε από την αρχή: να ηγηθούμε διά του παραδείγματος. Συνεχώς, εμφανίζονται νέα προγράμματα ή σεμινάρια στον προγραμματισμό, κάτι που δείχνει πως υπάρχει η ζήτηση για μάθηση και επανειδίκευση. Σπείραμε τους πρώτους καρπούς και σιγά-σιγά αρχίζουμε και θερίζουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την καθιέρωση ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου.

ΕΡ.: Παράλληλα, είστε ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας PeopleCert. Ποιοι είναι οι τομείς που σκοπεύετε να αναπτύξετε περαιτέρω;

ΑΠ.: Όταν μας ρωτάνε τι κάνουμε λέω απλά: «εμείς κάνουμε εξετάσεις, εκατομμύρια εξετάσεις». Σε 200 χώρες του κόσμου, με τεχνολογικά τελειοποιημένο τρόπο και με την ασφάλεια πρώτη προτεραιότητά μας. Στο χώρο μας πλέον είμαστε μία από τις κορυφαίες εταιρείες διεξαγωγής εξετάσεων και πιστοποίησης προσώπων. Επομένως, το επόμενο στάδιο είναι περισσότερες εξετάσεις.

Αλλά θα αδικούσαμε τους εαυτούς μας, την οικογένεια της PeopleCert, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 320 άτομα στην Ελλάδα, εάν δεν τονίζαμε την τεχνολογική υπεροχή μας έναντι του ανταγωνισμού. Και επειδή τεχνολογία σημαίνει εξέλιξη και έρευνα, εκεί έχουμε δώσει το μεγάλο βάρος. H PeopleCert είναι μία διεθνής εταιρεία που στηρίζει τη χώρα μας και τους πολίτες της χώρας. Είναι μία εταιρεία που έκανε την κρίση ευκαιρία. Συγχωρείστε με, εάν τα λόγια μου βγάζουν υπερηφάνεια, αλλά ειλικρινά είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γι’ αυτό που όλοι μαζί στην PeopleCert καταφέραμε!