Δεκατρείς από τις καλύτερες ελληνικές startups ταξίδεψαν στο Ωστιν του Τέξας, μέσω της πρωτοβουλίας #DigitalGreece του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για να λάβουν μέρος στη μεγάλη έκθεση καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρήσεων, SXSW2019 (8-17 Μαρτίου).

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ελληνική συμμετοχή σε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις στον πλανήτη, με περισσότερους από 100.000 επιχειρηματίες, επενδυτές και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε προηγούμενες διοργανώσεις της SXSW έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα σημερινοί κολοσσοί της καινοτομίας, όπως το Twitter.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Hellenic Initiative, της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και με τη συνεργασία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και της ID-GC, οι Ελληνες startuppers παρουσίασαν τα καινοτόμα σχέδια τους σε υποψήφιους πελάτες και επενδυτές, ήρθαν σε επαφή με εταιρείες του κλάδου τους με τις οποίες αντάλλαξαν εμπειρίες, ενώ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στους τομείς τους, αλλά και να συμμετάσχουν στο διάλογο για τη διαμόρφωση της κοινωνίας του αύριο.

Το #DigitalGreece έκανε το πρώτο του βήμα με την οργάνωση της συμμετοχής 128 ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συνεχίστηκε φιλοξενώντας 16 νεοφυείς επιχειρήσεις στη 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, Philoxenia 2018, 10 startups στη μεγαλύτερη Έκθεση Τεχνολογίας του κόσμου, CES 2019 (Λας Βέγκας), 10 νεοφυών επιχειρήσεων στην 11η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας, Zootechnia 2019, 10 νεοφυών επιχειρήσεων στην 36η Έκθεση για τον κλάδο της δόμησης και των κατασκευών, Infacoma 2019, 10 νεοφυών επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για την ψηφιακή επικοινωνία, MWC2019 (Βαρκελώνη), 18 στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΔΕΤΡΟΠ και 8 στην Agrothessaly της Λάρισας.

Οι 13 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην SXSW2019 δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η εκπαίδευση, οι ιατρικές τεχνολογίες, οι επικοινωνίες, η ρομποτική, η δημιουργική βιομηχανία, ο τουρισμός κ.ά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: The Tipping Point, Loceye, Vertitech, Orama VR, PD Neurotechnology, Tutobo Educational Robotics, Racecheck, Edit59, Social Experience, Sustainable Food Movement in Greece, Blendo, Viral - Loops, Spotlight POS - Spotfolio.

Οπως τόνισε ο Γιώργος Χριστοφορίδης, σύμβουλος της Helexpo, αρμόδιος για το πρόγραμμα «#DigitalGreece powered by ΥπΨΗΠΤΕ»: «Το #DigitalGreece, μια ιδέα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, έχει στόχο να αφήσει το σημάδι της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Τόσο στη Θεσσαλονίκη, όπου οι 128 ελληνικές startups βρέθηκαν ακριβώς δίπλα στο περίπτερο των ΗΠΑ (τιμώμενης χώρας) και ήρθαν σε επαφή με γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η ΙΒΜ και η Facebook, όσο και στο Λας Βέγκας, στη Βαρκελώνη και -τώρα- στο Τέξας, οι νέοι Ελληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες απέδειξαν πως δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Το αντίθετο. Η χώρα μας έχει ό,τι χρειάζεται σε ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό, ώστε -με την κατάλληλη υποστήριξη- να διαπρέψει διεθνώς. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε, προκειμένου να ανασχέσουμε το φαινόμενο του brain drain και, τελικά, να το ανατρέψουμε. Να το μετατρέψουμε σε brain gain».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ