Μια χρονιά πτώσης αναμένεται να είναι το 2019 για την παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων, η οποία εξακολουθεί να εκπέμπει σήματα κόπωσης. Η αλλαγή των δεδομένων που θα φέρει το 5G.

Οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά 3% το τρέχον έτος σε σχέση με το 2018, κατερχόμενες σε 1,8 δις τεμάχια. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας CCS Insight, οι παράγοντες που κρατούν καθηλωμένη την αγορά των κινητών, είναι η επιμήκυνση των κύκλων αντικατάστασης, η αδύναμη επίδοση της Κίνας και η μακροοικονομική και πολιτική αβεβαιότητα σε άλλες σημαντικές αγορές.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της CCS Insight στο τελευταίο report της εταιρείας, οι υψηλές τιμές των hi end συσκευών, που λανσάρουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές παγκοσμίως, αποδεικνύονται ακατάλληλες για ορισμένους καταναλωτές, ενώ οι χρήστες διατηρούν τα κινητά τους τηλέφωνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παράλληλα εξετάζουν όλο και πιο συχνά τις μεταχειρισμένες συσκευές. Οι προοπτικές αυτές αναγκάζουν την CCS Insight να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια. Έτσι, ενώ η εταιρεία είχε βάλει αρχικά τον πήχη στα 2 δις συσκευές έως το 2022, με τη νέα της πρόβλεψη “ψαλιδίζει” τις εκτιμήσεις της στα 1,9 δις τεμάχια μέχρι το 2023. “Οι ετήσιες πωλήσεις των 2 δισεκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων έμοιαζαν να είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο, δείχνουν να γίνονται πλέον ένα μακρινό όνειρο για τη βιομηχανία των συσκευών”. 

Η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της σε όλες σχεδόν τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, όπου αναμένεται να πωληθούν περισσότερα από 320 εκατ. τηλέφωνα το 2019. Πρόκειται για μια αύξηση μόλις 5% σε ετήσια βάση. Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο report, σε βασικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης, περίπου το 35% των καταναλωτών σκοπεύει να διατηρήσει τη σημερινή του συσκευή για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικά αναμενόμενο. Μάλιστα, η CCS Insight εκτιμά ότι παρόμοια τάση θα επικρατήσει και στην αγορά των ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις προβλέπεται να μειωθούν κατά 9% το τρέχον έτος.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά των κινητών τηλεφώνων θα αργήσει να επωφεληθεί από την ευκαιρία του 5G, καθώς τα δίκτυα επόμενης, πέμπτης, γενιάς και οι συσκευές που θα τα υποστηρίζουν δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους από πριν από το 2020 και μετά.

Πάντως, η πρόβλεψη είναι ότι το 5G θα προσφέρει μεγάλη στήριξη στην αγορά των κινητών τηλεφώνων από το 2020 και έπειτα, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί στις πωλήσεις συσκευών. Σύμφωνα με την CCS Insight, 220 εκατ. κινητά τηλέφωνα 5G θα διατεθούν παγκοσμίως το 2020, αριθμός που θα ανέλθει σε 930 εκατ. το 2023, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ όλων των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων.

Πηγή: sepe.gr