Την εκτίμησή του ότι η ελληνική αγορά πληροφορικής βρίσκεται σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Κώστας Καγγελίδης, υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πληθαίνουν οι ξένες επιχειρήσεις του κλάδου, που επενδύουν στη χώρα μας, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Στο περιθώριο του χθεσινοβραδινού γκαλά, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ελληνικό τμήμα της Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνικών Μηχανικών της ΕΕ (FITCHE), ο κ. Καγγελίδης επισήμανε: «η αγορά πληροφορικής βρίσκεται στο ριμπάουντ από τη μεγάλη κρίση και πάει πολύ καλά, αφού αρκετές επιχειρήσεις έχουν βρει το δρόμο προς το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή μάλιστα, εμφανίζονται νέοι παίκτες και νέες μεγάλες συμμετοχές, επενδύσεις από το εξωτερικό στη χώρα μας, ειδικά για το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ειδικά από τη Γερμανία, το ενδιαφέρον καταγράφεται έντονο. Προσφάτως είχαμε και μια ανακοίνωση για την επένδυση της "Team Viewer" στα Ιωάννινα. Πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία που κάνει κάνει λογισμικό υποβοήθησης help desk στους υπολογιστές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση του κτιρίου όπου και θα εγκατασταθεί. Αρχικά η εν λόγω εταιρεία θα απασχολεί 150 μηχανικούς, οι οποίοι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στη χώρα μας θα διπλασιαστούν».

Βέβαια, όπως επισήμανε ο ίδιος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξένος επενδυτής είναι αρκετά. Χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς σαν ΣΕΠΒΕ, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την προαναφερόμενη εταιρεία, που είναι μέλος του συνδέσμου, για την επιτυχή και άμεση εγκατάστασή της στα Ιωάννινα. Θα έπρεπε βέβαια, σε ένα τέτοιο πιθανόν επενδυτή που θα απασχολήσει τόσο κόσμο, να είχαμε φροντίσει να υπήρχαν όλα τα προβλήματα λυμένα. Θα έπρεπε να ήταν από τις δουλειές που κάνει το δημόσιο. Όταν λέμε ότι το Δημόσιό μας κάπου χάνει το παιχνίδι είναι σε τέτοιου τύπου πράγματα. Δηλαδή, αφήνει τον επενδυτή να βρει τον δρόμο του μέσα από το πολύπλοκο πλέγμα καταστάσεων που έχουμε χτίσει εμείς και μπορούμε να κινηθούμε άνετα, κάνοντας ο καθένας τη δουλειά μας. Όμως, για κάποιον που έρχεται από το εξωτερικό είναι απολύτως αδύνατο να το κερδίσει» επισήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η οικονομική κρίση επηρέασε τον κλάδο της πληροφορικής, ο κ. Καγγελίδης τόνισε: «Βάσει και έρευνας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να μείνουν όρθιες και δεν είχαν τόσο σημαντικές απώλειες στα χρόνια της κρίσης. Αν κρατήσουμε και ως δεδομένο ότι οι δικές μας επιχειρήσεις, μικρότερες σε μέγεθος δεν κουβαλούσανε και μεγάλες αμαρτίες από το παρελθόν, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι δεν επλήγησαν σημαντικά. Απλώς, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις πληροφορικής είδαν πολύ πιο προϊοντικά την αγορά τους και τις υπηρεσίες τους. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι η κρίση λειτούργησε θετικά, αφού οδήγησε σε ωριμότητα και σε πιο εξωστρεφή δραστηριότητα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο: "Ένα από τα καλά της οικονομικής κρίσης είναι ότι στρέψαμε όλοι την προσοχή μας στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, που δεν βρίσκεται κοντά στις εύκολες δουλειές, στο κύκλωμα της εύκολης εργολαβίας από το Δημόσιο, οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις εστίασαν ακόμη περισσότερο στην καινοτομία. Η δουλειά μας ως ΣΕΠΒΕ είναι να προτρέπουμε τις επιχειρήσεις μέλη μας, που το κάνουνε και από μόνοι τους, να τραβούν το δρόμο της άγουσας προς το εξωτερικό. Στόχος είναι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πιο υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουμε τα πισωγυρίσματα που είχαμε στο παρελθόν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε ότι στη χώρα μας, γιατί για να αναπτυχθεί κάποιος πρέπει να υπάρχει ένα ευνοϊκό ισότιμο περιβάλλον, μια δομημένη βιομηχανία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που μοιράζει ίσες ευκαιρίες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό και αυτό προσπαθούμε και εμείς".

Η επένδυση στην εκπαίδευση αποδίδει τα μέγιστα

"Παραδοσιακά η ελληνική οικογένεια υπερ- επενδύει στην εκπαίδευση και η ελληνική κοινωνία, και αυτό είναι προς τιμήν της, την θέτει στην πρώτη προτεραιότητα", επισήμανε ο κ. Καγγελίδης, υπογραμμίζοντας "τελικά αυτό αποδίδει, αφού το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουμε ανθρώπινο κεφάλαιο σε χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το εξωτερικό. Θα πρέπει όμως εμείς στα στρατηγικά μας σχέδια να το μετασχηματίσουμε αυτό στην ύπαρξη ενός ισχυρού Θεσσαλονικιώτικου ή και Βορειοελλαδίτικου συστήματος καινοτομίας, που θα είναι τόσο λειτουργικό, που ο επενδυτής θα επιλέγει να είναι εκεί γιατί εδώ γίνονται τα πράγματα. Αυτή είναι η πρόκληση αυτή τη στιγμή. Να μην είμαστε καλοί επειδή είμαστε φτηνοί, αλλά να είμαστε καλοί επειδή είμαστε οι καλύτεροι", ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε, δουλεύουμε για να "κατορθώσουμε αυτήν την προσπάθεια, αυτήν την επένδυση να την επιστρέψουμε πίσω στην κοινωνία. Πως θα γίνει αυτό; Όταν μέσα από ελληνικές εταιρείες, ελληνικών συμμετοχών, ελληνικής δραστηριοποίησης κοπούν τιμολόγια που θα έχουν ΦΠΑ που θα επιστρέψει πίσω στο κράτος και θα απελευθερώσει και θα δημιουργήσει αυτή την κοινωνία. Όταν θα υπάρξουν υψηλότεροι μισθοί και μερίσματα για τους μετόχους. Όταν θα υπάρχει δηλαδή συμμετοχή στο γίγνεσθαι, νέα έρευνα και ανάπτυξη, νέες ανακαλύψεις, νέα χρηματοδότηση. Αυτό λοιπόν είναι το κομμάτι που πρέπει να βάλουμε σε λειτουργία", επισήμανε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ελληνικού τμήματος της FITCHE να διοργανώσει το χθεσινοβραδινό γκαλά, ο κ. Καγγελίδης επισήμανε ότι "είναι πολύ σημαντικό που ένας σύνδεσμος τόσο ενεργός επιλέγει την πόλη μας και συγκεντρώνει τα μέλη του. Στην καινούρια κατάσταση, στην οικονομία της γνώσης το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο πιο σημαντικός συντελεστής. Πιο σημαντικός ακόμη και από το κεφάλαιο. Αυτό ερχόμαστε και εμείς εδώ να υποδηλώσουμε οι επιχειρήσεις πληροφορικής, να βοηθήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς τους μηχανικούς και τους ακαδημαϊκούς μεταξύ άλλων, ώστε να κρατήσουμε αυτό το κεφάλαιο στη χώρα μας και να φροντίσουμε την εδραίωσή του και την καλυτέρευση των συνθηκών, έτσι ώστε να μπορέσει να ανθίσει η οικονομία σε αυτό τον χώρο, που είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Βοηθά πάρα πολύ ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί , ανταλλάσουμε επαφές, γνώμες και νέα. Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Καλό το διαδίκτυο, αλλά καλύτερο να βλέπεις και κανένα άνθρωπο", είπε χαρακτηριστικά.

O OTE στηρίζει τις δραστηριότητες της FITCHE

Τη θέση του ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες μιας οικονομίας, διατύπωσε από την πλευρά του ο διευθυντής τεχνικής περιφέρειας ΟΤΕ Βορείου Ελλάδος, Φώτης Γκοτζαμπουγιούκης, επισημαίνοντας ότι "είναι προφανές ότι όσο πιο ανεπτυγμένος είναι αυτός ο κλάδος σε μια χώρα, τόσο πιο ανεπτυγμένη είναι η χώρα αυτή, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς (κοινωνικούς, πολιτιστικούς κλπ)".

Σε αυτόν τον κρίσιμο χώρο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "είναι σημαντικό που υπάρχει και δραστηριοποιείται η FITCHE, ένας ανεξάρτητος Επιστημονικός Φορέας, του οποίου τα μέλη είναι επιστήμονες μηχανικοί που προέρχονται από τους τομείς των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής".  Πρόσθεσε ότι "μέσα από το ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριο, αλλά και τις πολλές ημερίδες που διοργανώνει το ελληνικό τμήμα της FITCHE, ενημερώνονται όλα τα μέλη της, αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου, για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, ενώ ταυτόχρονα οι συναντήσεις των εκπροσώπων, δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για ανταλλαγή σημαντικών ιδεών και απόψεων, που μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων".

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος εξέφρασε την στήριξη του ομίλου εταιρειών ΟΤΕ στις δραστηριότητες της FITCHE, ενώ παράλληλα "με τις σημαντικές επενδύσεις του στην Ελλάδα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα των νέων τεχνολογιών, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και όλων των ελληνικών επιχειρήσεων".

Για την πρωτοβουλία που ανέλαβε το ελληνικό τμήμα της FITCHE να διοργανώσει το χθεσινοβραδινό γκαλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο επικεφαλής του, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος. Όπως είπε, μεταξύ άλλων στόχος του χθεσινοβραδινού γκαλά αποτέλεσε η δικτύωση των μελών για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και προκειμένου να τους γνωστοποιηθεί ότι και φέτος, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη το 3ο φόρουμ τεχνολογίας "το οποίο κάθε χρόνο γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, από πλευράς συμμετοχών, αλλά και ειδήσεων που προκύπτουν". Ο κ. Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι στόχος του ελληνικού τμήματος της FITCHE είναι ο προαναφερόμενο φόρουμ να καταστεί θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της FITCHE, επισήμανε ότι "στα χρόνια της κρίσης οι Έλληνες επιχειρηματίες συμμετέχουν πιο έντονα στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, αφού έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά, δεδομένου ότι έρχονται σε επαφή με ομολόγους τους από όλο τον κόσμο, ανταλλάσσουν απόψεις, γνώσεις, γνώμες και κάνουν και δουλειές που είναι τελικά και το ζητούμενο".