Μεγεθύνεται διαρκώς το οικονομικό αποτύπωμα της ψηφιακής βιομηχανίας στην παγκόσμια οικονομία. Αν και δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός του όρου “ψηφιακή οικονομία”, το βέβαιο είναι ότι η εν εξελίξει διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού αυξάνει σταδιακά το ρόλο του digital στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Νέα έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UN Conference on Trade and Development-UNCTAD) υπολογίζει τη συμβολή της ψηφιακής οικονομίας μεταξύ του 4,5% και 15,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το “Digital Economy Report 2019” της UNCTAD, οι ΗΠΑ και η Κίνα - από κοινού - αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής αξίας της ψηφιακής οικονομίας παγκοσμίως.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το εν λόγω report, ως μερίδιο του ΑΕΠ, ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι ο μεγαλύτερος – παγκοσμίως - στην επαρχία Ταιβάν, αλλά και στην Ιρλανδία, όπως και στη Μαλαισία.

Διαρκώς αυξανόμενη βαίνει - στο μεταξύ - και η απασχόληση στον τομέα των ΤΠΕ, η οποία από 34 εκατ. θέσεις εργασίας το 2010 ενισχύθηκε σε 39 εκατ. θέσεις το 2015, με τις υπολογιστικές υπηρεσίες να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής απασχόλησης (38%). Επιπλέον, η συμμετοχή του τομέα των ΤΠΕ στη συνολική απασχόληση αυξήθηκε παγκοσμίως την ίδια περίοδο από 1,8% σε 2%.

Η δύναμη των υπολογιστών

Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος σε αξία τομέας της βιομηχανίας των ΤΠΕ είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εισφέροντας το 40% αξίας της αγοράς παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνολική αξία της αγοράς των PCs είναι σχεδόν ίσο με αυτό που συγκεντρώνουν αθροιστικά οι εννέα επόμενες μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ανάλυση της UNCTAD, κατά την τελευταία δεκαετία, οι παγκόσμιες εξαγωγές υπηρεσιών ΤΠΕ και υπηρεσιών, που μπορούν να παραδοθούν ψηφιακά, αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από τις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών, αντανακλώντας την αυξανόμενη ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2018, εξαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών ανήλθαν σε $2,9 τρις ή 50% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών.

Παγκόσμια κίνηση

Ενδεικτική της σταδιακής ψηφιοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας είναι η αύξηση της κίνησης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου. Η παγκόσμια κίνηση (Global Internet Protocol (IP) traffic) αυξήθηκε από περίπου 100 gigabytes (GB) την ημέρα το 1992, σε περισσότερα από 45.000 GB ανά δευτερόλεπτο το 2017.

Και το μέλλον προδιαγράφεται εξίσου ψηφιακό: μέχρι το 2022, η παγκόσμια κίνηση IP αναμένεται να φτάσει τα 150.700 GB ανά δευτερόλεπτο, η οποία θα τροφοδοτείται τόσο από τους ίδιους τους χρήστες, όσο και από τις μηχανές με τη σταδιακή επικράτηση του Internet of Things.

ΠΗΓΗ: sepe.gr