Ταχύτητα ανεβάζει η παγκόσμια κοινότητα με τη χρήση νέων τεχνολογιών σύνδεσης στο Διαδίκτυο, όπως, για παράδειγμα, η οπτική ίνα, να αυξάνεται μεταξύ του πληθυσμού.

Η εικόνα της συνδεσιμότητας στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ βελτιώνεται, καθώς όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής αναβαθμίζουν τη συνδεσιμότητά τους σε δίκτυα οπτικής ίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πλέον σε εννέα χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ από έξι πέρσι, ποσοστό άνω του 50% στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις είναι μέσω οπτικής ίνας.

Και στα 37 κράτη-μέλη, που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, το μερίδιο των οπτικών ινών στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων αυξήθηκε ελαφρά στο 27% το 2019, από 24% το προηγούμενο έτος, γεγονός που αντανακλά το ακόμη ευρύ χάσμα μεταξύ των χωρών στην υιοθέτηση της οπτικής ίνας στο σταθερό και κινητό Internet.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Λιθουανία, η Λετονία, η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία άρχισαν, το 2019, να προσεγγίζουν τις ηγέτιδες χώρες στον τομέα της οπτικής ίνας, όπως η Κορέα, η Ιαπωνία και τα σκανδιναβικά κράτη, χάρη σε ένα συνδυασμό αυξημένου ανταγωνισμού, καλής ρύθμισης και πολιτικής και νέων επενδύσεων σε υποδομές.

Σε Κορέα και Ιαπωνία, ήδη, μερίδιο των οπτικών ινών είναι άνω του 75% στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ Λιθουανία, Σουηδία, Λετονία, Ισπανία και Ισλανδία κινούνται στο 50%, ενώ Νέα Ζηλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται λίγο κάτω από το 50%. Συνολικά, το 2019, ο αριθμός των συνδρομών σε οπτικές ίνες αυξήθηκε κατά 13,8% στις 37 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. 

Η επίδοση της Ελλάδας
Κι ενώ η Κορέα, η Ιαπωνία και η Λιθουανία βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις των χωρών, παγκοσμίως, που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης της οπτικής ίνας, η Ελλάδα βρίσκεται στο άλλο άκρο της κλίμακας και συγκεκριμένα στην τελευταία θέση.

Λίγο χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα εμφανίζουν το Βέλγιο και το Ισραήλ, που καταλαμβάνουν την 36η και προτελευταία θέση και την 35η αντίστοιχα. 

Άλλες τεχνολογίες
Η καλωδιακή σύνδεση παραμένει η κυρίαρχη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ για το 2019, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο κατά 4,3%, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό ποσοστό 33,6% όλων των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων. Το DSL αντικαθίσταται ολοένα και περισσότερο από ίνες και το μερίδιο του μειώθηκε από 41,6% σε 35,1% σε δύο χρόνια.

Η συνολική κατάταξη των χωρών στις σταθερές ευρυζωνικές συνδρομές παραμένει, το 2019, παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων ετών. Η Ελβετία πρωταγωνίστησε με 46,1 συνδρομές ανά 100 άτομα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (με 43,7%), τη Δανία (με 43,4%), τις Κάτω Χώρες (με 43,1%) και την Κορέα (με 41,9%).

Οι συνδρομές κινητής ευρυζωνικότητας εξακολουθούν να αυξάνονται έντονα, με σταθερό ρυθμό περίπου 7% ετησίως. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης είναι η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Εσθονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία, με συνδρομές ανά 100 κατοίκους 177%, 155%, 153%, 150% και 144% αντίστοιχα.