Με τη ρυθμιστική προετοιμασία για το 5G να ολοκληρώνεται, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα ξεκλειδώσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τις αναγκαίες επενδύσεις, τόσο σε επίπεδο δικτύων, όσο και σε επίπεδο εφαρμογών.

Όπως όλα δείχνουν, ο διαγωνισμός για τη διάθεση των συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για το 5G θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του έτους, ενώ τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G αναμένεται να λειτουργήσουν στη χώρα μας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Το σημαντικό, πλέον, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr, είναι να αποφευχθούν περιπτώσεις άλλων χωρών, όπως π.χ. η Ιταλία, που αν και έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες και διάθεση των συχνοτήτων, η ανάπτυξη των δικτύων δεν έχει προχωρήσει καθόλου.

"Το ζητούμενο με το 5G είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες εφαρμογές που θα το αξιοποιήσουν”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές εξηγώντας ότι την ταχύτητα ανάπτυξης των νέων δικτύων θα το καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση. Και αυτό, διότι το σημαντικό που φέρνει η νέα τεχνολογία δεν είναι απλά το "ταχύτερο internet”.

Η πραγματική επανάσταση του 5G στηρίζεται, πέρα από την ταχύτητα, σε μια σειρά από άλλα στοιχεία, τα βασικότερα των οποίων είναι η μικρή καθυστέρηση απόκρισης δικτύου (της τάξης του 1 ms), η σταθερότητα της σύνδεσης, και η υποστήριξη πολλαπλών ταυτόχρονων συνδέσεων συγκεντρωμένων σε κοντινή απόσταση.

Όλα τα παραπάνω θα επιτρέψουν την ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών και τεχνολογιών που σήμερα βρίσκονται σε δοκιμαστικό ή ακόμη και θεωρητικό επίπεδο, όπως: Πλήρως αυτοματοποιημένα εργοστάσια, οχήματα χωρίς οδηγούς, χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση κ.ά.

Ένα κρατικό Fund για το οικοσύστημα του 5G

Βάσει του κρατικού σχεδιασμού το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας και παραγωγής πάνω στο 5G. Αυτό εξάλλου, είχε τονίσει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο Capital.gr, σημειώνοντας ότι "το 5G δεν είναι "ένα επιπλέον G", γι’ αυτό και μεριμνούμε τόσο για τη μεγιστοποίηση των εσόδων από τη δημοπρασία του φάσματος, όσο και για τη δημιουργία ενός "οικοσυστήματος 5G", που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως προς τα οφέλη αξιοποίησής του”.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ειδικού fund, το οποίο θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές, οι οποίες θα στηρίζονται στο 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχική "προίκα” του fund θα αποτελέσει ένα ποσοστό των εσόδων (πιθανότατα το 1/4) από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα νέας γενιάς. Παράλληλα, θα αναζητηθεί και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε ποσοστό έως 30%.

Ακόμη, το fund θα προσφέρει και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις του 5G, μεταξύ των οποίων και η παροχή όλης της απαραίτητης υποστήριξης για την δοκιμή των σχεδιαζόμενων εφαρμογών σε πραγματικές συνθήκες.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι το σχέδιο για το fund έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, και δεν αποκλείεται να αποτελέσει και μοντέλο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

H δημιουργία του fund προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, το Άρθρο 94 του νομοσχεδίου αφορά την ίδρυση της εταιρείας "Συμμετοχές 5G AE” και το Άρθρο 95 τη δημιουργία του Αμοιβαίου Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών "Ταμείο Φαιστός”. Ακόμη προβλέπεται και η δέσμευση τμήματος του φάσματος που προορίζεται για το 5G από την Πολιτεία (ζώνη ραδιοφάσματος 3400-3410 ΜΗz) με σκοπό την αποκλειστική αξιοποίησή της για σκοπούς έρευνας ή/και ανάπτυξης ή/και καινοτομίας σε δίκτυα, προϊόντα ή/και υπηρεσίες που λειτουργούν σε υποδομές 5G.

Ολοκληρώνονται οι θεσμικές παρεμβάσεις

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών έργων, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μετακινηθούν από τη ζώνη των 3.400 – 3.800 MHz οι πάροχοι που λειτουργούν τα αγροτικά δίκτυα (rural broadband), προκειμένου να διατεθούν αυτές οι συχνότητες στα δίκτυα 5G.

Έτσι, ολοκληρώνεται η θεσμική προετοιμασία για την απελευθέρωση των συχνοτήτων και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαβούλευση επί των τευχών του διαγωνισμού για τις συχνότητες που θα διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ένας οδικός χάρτης για τα δίκτυα νέας γενιάς

Τέλος, μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να παρουσιαστεί και η μελέτη για τους στόχους και στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα, που έχει αναλάβει να εκπονήσει για λογαριασμό της Πολιτείας, η EY.

Σκοπός της μελέτης είναι η πρόταση στρατηγικής και οδικού χάρτη ανάπτυξης, εφαρμογής και χρήσης δικτύων 5G στην Ελλάδα, καθώς και συγκεκριμένων σεναρίων για τη βιώσιμη εισαγωγή και λειτουργία τους.

Η μελέτη - οδικός χάρτης Θα περιλαμβάνει σχετικές επιμέρους έρευνες, οι οποίες αφορούν θέματα όπως η υφιστάμενη κατάσταση, οι δυνητικές αγορές εφαρμογών του 5G, επιχειρηματικά μοντέλα, βέλτιστες πρακτικές κ.ά.

Πηγή: capital.gr