Άνοιξε η περίοδος αιτήσεων για την ένταξη νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας -που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό- στον 3ο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2020) του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του πρώτου ελληνικού επιταχυντή αποκλειστικά για τουριστικές startups που έχει δημιουργήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σήμερα -περισσότερο από ποτέ- οι startups που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό έχουν ανάγκη την εντατική υποστήριξη και καθοδήγηση με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και ανταπόκρισή τους στις νέες ανάγκες της αγοράς. Άλλωστε, ο CapsuleT στη διάρκεια του 2ου κύκλου που πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2020, προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας από τον Covid-19, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις startup ομάδες του στις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν. Ο επιταχυντής, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Επιμελητηρίου αλλά και των στρατηγικών συνεργατών του, ολοκλήρωσε επιτυχώς το δεύτερο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης.

Η ομάδα του επιταχυντή δεν εφησυχάζει και προχωρά δυναμικά με τη δρομολόγηση του 3ου κύκλου. Σημειώνεται πως η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 13 Αυγούστου 2020. Όσες startup ομάδες παρέχουν τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογή στον τουρισμό και ενδιαφέρονται, παρακαλούνται όπως διαβάσουν παρακάτω περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να κατατοπιστούν κατάλληλα σχετικά με την υποβολή της αίτησής τους.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα του επιταχυντή περιλαμβάνει δράσεις όπως εργαστήρια/σεμινάρια (workshops) και συναντήσεις καθοδήγησης (mentoring), ενώ επίσης σημαντικό κομμάτι του αποτελούν οι τοπικές εκδηλώσεις, οι ευκαιρίες παρουσιάσεων και οι συναντήσεις με ειδικούς του τουρισμού (meetups), οι επισκέψεις σε ξενοδοχεία και ηγετικές τουριστικές εταιρείες (on-site visits), αλλά και οι δραστηριότητες δικτύωσης (networking events). Επιπλέον, οι εξωστρεφείς δραστηριότητες -μέσα από συνέδρια μάθησης/εκπαίδευσης και δικτύωσης, συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις και αντιπροσωπείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό- αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο/κλειδί του προγράμματος, προκειμένου να συνδεθούν οι startup ομάδες με εξέχοντες εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που νέα μέτρα/περιορισμοί ανακύψουν στη διάρκεια πραγματοποίησης του 3ου κύκλου, οι περισσότερες από τις παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, όπως και στην περίπτωση του 2ου κύκλου, με στόχο την προστασία όλων των ομάδων και εμπλεκόμενων φορέων.

Το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης προσφέρεται στους επιλεγμένους υποψηφίους δωρεάν και χωρίς καμία άλλη οικονομική απαίτηση (ίδια κεφάλαια ή μετοχές από την εταιρεία τους).

Κριτήρια αξιολόγησης

Ειδικότερα, τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης που θα εξετάσει η κριτική επιτροπή του επιταχυντή και θα απορρέουν από το σύνολο της αίτησης, προκειμένου μια startup να ενταχθεί στον CapsuleT, είναι :

  • Η ιδέα ως προς την καινοτομία της και την προσφερόμενη λύση σε ένα πρόβλημα της τουριστικής αγοράς, τον βαθμό πρωτοτυπίας και μοναδικότητας της λύσης αυτής καθώς και το βαθμό χρήσης τεχνολογίας για την υλοποίηση της.
  • Η ομάδα ως προς τα μέλη της σε σχέση με τα τυπικά χαρακτηριστικά τους (εκπαίδευση, σχετική εμπειρία, προϋπηρεσία και δεξιότητες σε σχέση με το αντικείμενο και την αγορά), τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (δυναμική, γνώση αντικειμένου, μεθοδολογία, κατανομή ρόλων κ.α.) αλλά και την αντίληψη και αφοσίωσή τους για την υλοποίηση και επέκταση της ομάδας/εταιρίας τους στην αγορά.
  • Η επιχειρηματική ωριμότητα και προοπτική του προϊόντος ή υπηρεσίας ως προς τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και τις προοπτικές κερδοφορίας.

Ποιες εταιρείες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες εταιρείες παρέχουν τεχνολογικές εφαρμογές και λύσεις για τον τουριστικό κλάδο Ξενοδοχίας και Εστίασης ή τον τομέα των τουριστικών μεταφορών, των μηχανών αναζήτησης κρατήσεων και ηλεκτρονικών τουριστικών γραφείων, τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ξεναγήσεων και εκδηλώσεων, όπως επίσης και εφαρμογών/λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων, εξειδικευμένων λύσεων επικοινωνίας και προωθητικών ενεργειών. Ενδεικτικά, κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: Internet & web platforms, Mobile apps, Chatbots, Software, Hardware, Energy solutions, Mobility & Transportation solutions, Blockchain solutions, AI solutions, Big Data, Internet of Things.

Χρονοδιάγραμμα του 3ου κύκλου του προγράμματος:

  • Περίοδος Αιτήσεων: 13 Ιουλίου 2020 έως 13 Αυγούστου 2020
  • Περίοδος Αξιολόγησης: Έως 10 Σεπτεμβρίου 2020
  • Περίοδος Προγράμματος Επιτάχυνσης: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2020

Χρηματικά έπαθλα έως 35.000 ευρώ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εταιρείες διαγωνίζονται για τα τελικά έπαθλα συνολικού ύψους έως 35.000 ευρώ -ως μια επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη- και γίνονται επίσημο μέλος της κοινότητας του CapsuleT.

Όροι/Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής και το πρόγραμμα, δείτε εδώ.

Πώς γίνεται η υποβολή αίτησης

Η διαδικασία υποβολής αίτησης δεν είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Αρκεί μόνο οι υποψήφιες/οι να ακολουθήσουν τα εξής απλά βήματα:

– Να διαβάσουν προσεκτικά τις ερωτήσεις της φόρμας αίτησης
– Να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους σε ένα αρχείο Word στον υπολογιστή τους
– Να σιγουρευτούν ότι έχουν έτοιμες τις τελικές απαντήσεις τους
– Στη συνέχεια, να υποβάλουν οριστικά την αίτησή τους μέσω του Eventora.

Η περίοδος αιτήσεων λήγει το βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020 και οι αιτήσεις χρειάζεται υποχρεωτικά να κατατεθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα εδώ.