Υπερταχύτατο Ίντερνετ προσφέρουν σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού τους, δέκα χώρες ανά τον κόσμο. Τα εν λόγω κράτη αναδεικνύονται σε χρυσούς πρωταθλητές στα δίκτυα οπτικών ινών (Fiber to the Home - FTTH), παρέχοντας κάλυψη σε ποσοστό άνω του 95% του πληθυσμού τους.

Σιγκαπούρη, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Νότιος Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Λετονία και Λιθουανία είναι οι δέκα χώρες, που έχουν καταφέρει να προσφέρουν στους πολίτες τους κάλυψη FTTH σχεδόν σε ποσοστό 100%. Όπως είναι εμφανές, οι κορυφαίες αγορές στον τομέα των οπτικών ινών εξακολουθούν να συγκεντρώνονται μόνο σε λίγα σημεία του πλανήτη, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη. 

Συνολικά, ο πλανήτης ανεβάζει ταχύτητα, αφού σε όλες τις χώρες παγκοσμίως η κάλυψη μέσω οπτικών ινών έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα από το 39% παγκοσμίως το 2012, έχει διευρυνθεί σε 66% - κατά μέσο όρο - το 2020, σύμφωνα με την 5η έκδοση της σχετικής μελέτης της εταιρείας Arthur D. Little.

Τα στοιχεία του “Global FTTH/B Study” δείχνουν ότι σχεδόν σε όλες τις αγορές, που κάνουν πρωταθλητισμό στο FTTH, ο κατεστημένος φορέας έχει το προβάδισμα στην ανάπτυξη των οπτικών ινών σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ειδικά σε αγορές, όπως οι ευρωπαϊκές, ένας αυξανόμενος αριθμός εναλλακτικών φορέων έχει δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για παρέχει κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών τα επόμενα 4 έως 6 χρόνια.

H μελέτη διαπιστώνει, επίσης, ότι και τα ποσοστά απορρόφησης των υπηρεσιών FTTH έχουν αυξηθεί: από 15% - κατά μέσο όρο - το 2012 το ποσοστό απορρόφησης έχει φτάσει το 42% μεταξύ των χωρών αναφοράς. Η κινητήρια δύναμη, που αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης, πέραν από τη διεύρυνση της κάλυψης, είναι η υψηλή ένταση του ανταγωνισμού στην ευρυζωνική αγορά. “Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου τα δίκτυα ινών ανταγωνίζονται έντονα το καλώδιο, αυξάνοντας σταδιακά τον ρυθμό απορρόφησης ινών”, αναφέρει η μελέτη.

Η Arthur D. Little υπογραμμίζει στη μελέτη της ότι σε έναν όλο και διευρυνόμενο αριθμό αγορών έχει ήδη προγραμματιστεί η απενεργοποίηση του χαλκού (για παράδειγμα σε Γαλλία και Ολλανδία) ή είναι ήδη σε εξέλιξη (σε Σουηδία και Ισπανία) ή έχει ήδη ολοκληρωθεί (για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη). “Καθώς τα ποσοστά κάλυψης και απορρόφησης ινών συνεχίζουν να αυξάνονται, οι κατεστημένοι φορείς ανακοινώνουν όλο και περισσότερο σχέδια για απενεργοποίηση των παλαιών δικτύων χαλκού τους”, αναφέρει η μελέτη.

Με την απενεργοποίηση των παλαιών δικτύων, οι κατεστημένοι πάροχοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν μείωση του κόστους, ιδίως στις λειτουργίες δικτύου. Τα δίκτυα ινών, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι ερευνητές, έχουν έως και 15 φορές χαμηλότερο ποσοστό βλάβης και χρησιμοποιούν έως και 85% λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τα δίκτυα που βασίζονται στον χαλκό.

Πηγή: sepe.gr