Η άνοδος στη χρήση των smartphones και η εκτίναξη του online εμπορίου, ιδίως εν μέσω της πανδημίας, επιταχύνουν υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών παγκοσμίως. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αποτελούν εξαίρεση, με εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέγουν ψηφιακές πληρωμές αντί μετρητών.

Η Ευρώπη θα σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών φέτος: η αξία των συναλλαγών θα διευρυνθεί κατά 28,3% στα $1,17 τρισ. Η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα $1,95 τρισ. έως το 2025.

Εξίσου εντυπωσιακή θα είναι και η πορεία των ψηφιακών συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, όπου αναμένεται αύξηση της αξίας κατά 130% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πάντως, η αγορά των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη δεν έμεινε αλώβητη από την πανδημία του COVID-19, αφού επηρεάστηκε σαφέστατα από τη συνολική πτώση του τζίρου.

Σύμφωνα έρευνα του Finaria.it, που βασίζεται σε στοιχεία του Statista, ο ρυθμός ανάπτυξης των ψηφιακών πληρωμών, επιβραδύνθηκε με την ανάπτυξη να περιορίζεται στο 4% και την αξία να διαμορφώνεται το 2020 στα $918,9 δισ. Αυτή η συγκράτηση του ρυθμού, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι προσωρινή και ήδη από το 2021, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Οι πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν εξελιχθεί σε μια ελκυστική εναλλακτική λύση για πολλούς Ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτή η στροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία πληρωμών.

Πρωταγωνιστούν Ισπανία - Ιταλία

Η Ισπανία και η Ιταλία θα πετύχουν το 2021 την υψηλότερη ανάπτυξη στις ψηφιακές πληρωμές. Πάντως, με την αγορά των digital payments στη Μεγάλη Βρετανία να φτάνει τα $271,4 δισ. και το 2021 η χώρα θα αποτελέσει την κορυφαία αγορά ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ψηφιακές πληρωμές στη Μεγάλη Βρετανία σημείωσαν άνοδο 40% από το ξέσπασμα του COVID-19. Μέχρι το 2025, η αξία των συναλλαγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% στα $439 δισ.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών με αξία συναλλαγών $178,2 δισ. το 2021. Μέχρι το 2025, η γερμανική αγορά ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει τα $274,8 δισ.

Οι ψηφιακές πληρωμές στη Γαλλία, ως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, αναμένεται να αυξηθούν κατά 26,7% σε ετήσια βάση το τρέχον έτος, ανερχόμενες σε $127,1 δισ. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα $225 δισ.

Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες, που θα έχουν φέτος την πιο εντυπωσιακή αύξηση των ψηφιακών πληρωμών, με τις συναλλαγές τους να αυξάνονται κατά 32,7% και 32,3%, αντίστοιχα, στα $66,7 δισ. και $65,8 δισ. αντίστοιχα. Η αξία των ψηφιακών πληρωμών στην Ιταλία θα διπλασιαστεί έως το 2025, αγγίζοντας τα $123 δισ., ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Ισπανία θα είναι κατά 60% με την αξία τους στα $105 δισ.

Πηγή: finaria.it