Στα 95,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του «Ορίζοντα Ευρώπη», του νέου προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία, που αφορά στην επταετία 2021 - 2027.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή, η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών, τα τρόφιμα, οι φυσικοί πόροι και το περιβάλλον. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, ανοικτής και δημοκρατικής ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Το πρόγραμμα, τους στόχους και τη δομή του παρουσίασε η εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη Βάγια Πιτέλη, σε ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Δίκτυο Πράξη, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του αμέσως προηγούμενου προγράμματος Ορίζοντας 2020 και επιδιώκει την η προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας, τη στήριξη πολιτικών προτεραιοτήτων όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και η ενδυνάμωση της δυνατότητας της Ευρώπης να καινοτομεί και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες του προγράμματος αντίστοιχα είναι εκείνοι της αριστείας στην επιστήμη, της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας. Αποτελέσματα από την υλοποίηση του «Ορίζοντα Ευρώπη» αναμένεται να υπάρχουν ως το 2030 και σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου ώστε να σωθούν ως τότε περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, η εξυγίανση του 75% των εδαφών, η αναγέννηση των ωκεανών, των υδάτων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο μετασχηματισμός 100 μεγάλων πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα και η προετοιμασία της Ευρώπης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των προτάσεων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο των σχετικών προκηρύξεων, η κ. Πιτέλη επισήμανε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει κάποια πρόταση για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, επιστημονικά, κοινωνικά και οικονομικά. Απαραίτητη είναι ακόμη κατά την υποβολή της πρότασης η λεπτομερής περιγραφή των αναμενόμενων αποτελεσμάτων ενώ λαμβάνεται επίσης υπόψη η διάσταση του φύλου και ενισχύεται η πολιτική της ανοιχτής επιστήμης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν σχετική λεπτομερή πληροφόρηση στη σχετική ιστοσελίδα στα ελληνικά https://horizoneurope.gr/ καθώς και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en
Στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τις οποίες υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) αναφέρθηκε, από την πλευρά της η Κατερίνα Παπαδούλη από το Εθνικό Σημείο Επαφής στον «Ορίζοντα Ευρώπη». Συγκεκριμένα σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να στηρίξει την έρευνα και την καινοτομία και να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας χρηματοδοτείται με 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία και γύρω από αυτό έχουμε κάποιες υποστηρικτικές δράσεις» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι τα EIC Pathfinder, το EIC Transition Activities και το EIC Accelerator. Πιο συγκεκριμένα, το EIC Pathfinder αφορά νέες τεχνολογίες που προκύπτουν από την έρευνα αριστείας, δέχεται προτάσεις ακόμη και χαμηλού επιπέδου ωριμότητας ενώ σκοπός του είναι να αναπτυχθεί η επιστημονική βάση για την υποστήριξη πρωτοποριακών τεχνολογιών. Ο προϋπολογισμός που προβλέπεται φτάνει τα 4 εκ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 100%.
Το EIC Transition Activities χρηματοδοτεί δραστηριότητες καινοτομίας για την επικύρωση νέων τεχνολογιών στο εργαστήριο και σε σχετικά περιβάλλοντα εφαρμογών και την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής υπόθεσης - μοντέλου για την μελλοντική αξιοποίηση της καινοτομίας. Ο προϋπολογισμός που προβλέπεται φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 100%.
Το EIC Accelerator αφορά την ανάπτυξη καινοτομίας υψηλού ρίσκου από start up επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Ενισχύεται για να εστιάσει σε πρωτοβουλίες της ΕΕ με εμφανή προστιθέμενη αξία και προβλέπει προϋπολογισμό έως 2,5 εκ ευρώ με ποσοστό χρηματοδότησης 70%. Σύμφωνα με την κ. Παπαδούλη πρόκειται για το πιο φιλόδοξο χρηματοδοτικό εργαλείο που με διάφορους τρόπους μπορεί να χρηματοδοτήσει μια ιδέα με 15 εκατομμύρια ευρώ.
Τα προγράμματα εργασίας για το 2021 και 2022 έχουν δημοσιευτεί και οι προκηρύξεις για το 2022 έχουν ανοίξει με καταληκτικές ημερομηνίες το φθινόπωρο του 2021.