Σε εξαγορές συνολικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ έχουν προχωρήσει οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες, οι γνωστές startups, από την αρχή του έτους.

Πρόκειται για ποσό δεκαπλάσιο του αντίστοιχου που κατεγράφη στο σύνολο του περασμένου έτους. Κάποιοι εντυπωσιάζονται ενδεχομένως, καθώς οι startups γίνονται πολύ συνηθέστερα στόχοι εξαγορών. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί σύγχρονη τάση των ευρωπαϊκών νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας να προχωρούν σε εξαγορές μικρότερων νεοσύστατων εταιρειών και να κλείνουν συμφωνίες ολοένα και συχνότερα και μεγαλύτερης αξίας. Τα κίνητρα των νεοφυών εταιρειών που αποφασίζουν να εξαγοράσουν άλλες νεοφυείς ποικίλλουν. Μεταξύ άλλων πολλές στοχεύουν να αποκτήσουν μερίδιο σε αγορές στις οποίες δεν έχουν δραστηριοποιηθεί.

Το τρέχον έτος, ειδικότερα, αποδεικνύεται μια εντυπωσιακή χρονιά από αυτή την άποψη, καθώς έχει καταγραφεί αριθμός συμφωνιών και ύψος αξιών που προκαλούν έκπληξη. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα ενημέρωσης για τη δραστηριότητα εξαγορών Dealroom, ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που με την υποστήριξη καιτονόμων κεφαλαίων έχουν προχωρήσει ήδη σε δύο εξαγορές μέσα στο τρέχον έτος έχει ήδη φτάσει τις 13. Ο αντίστοιχος αριθμός για το περασμένο έτος ήταν  μόλις 8 εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική αξία των εξαγορών που έχουν ανακοινωθεί από εταιρείες χρηματοδοτούμενες από καινοτόμα κεφάλαια ανέρχεται από την αρχή του έτους και έως σήμερα σε πάνω από ένα δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν αριθμό δεκαπλάσιο από τη συνολική αξία των αντίστοιχων εξαγορών στη διάρκεια του 2020, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Dealroom.

Καθοριστική υπήρξε η εξαγορά της αμερικανικής SparkPost από τη startup της Ολλανδίας MessageBird. Ήταν μια κολοσσιαία  συμφωνία συνολικής αξίας 600 εκατ. δολαρίων που οδήγησε το σύνολο της αξίας των φετινών συμφωνιών στα ύψη. Τις περισσότερες εξαγορές είχαν υλοποιήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου η βρετανική νεοφυής ψηφιακών εκδηλώσεων Hopin, που είχε προβεί σε πέντε εξαγορές και η επίσης βρετανική εταιρεία τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Fintech, SaltPay, όπως και η φινλανδική επίσης τεχνολογίας χρηματοπιστωτικών Klarna, που είχαν υλοποιήσει τέσσερις εξαγορές. Ακολουθούν με τρεις εξαγορές η ολλανδική MessageBid, η νορβηγική πλατφόρμα εκπαίδευσης Kahoot! και η ισπανική υπηρεσιών κατ’ οίκον παράδοσης παραγγελιών Glovo.

Πηγή: kathimerini.gr