Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού θα συνεχίσει να κινείται ο πλανήτης, με τη συνεχιζόμενη πανδημία και την ψηφιακή εγρήγορση να διατηρούν τις σχετικές επενδύσεις στα ύψη. Το 2022 οι παγκόσμιες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα φτάσουν το $1,8 τρισ., αυξημένες κατά 17,6% σε σχέση με το 2021.

 

Της Νατάσας Φραγκούλη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύμφωνα με το Worldwide Digital Transformation Spending Guide της IDC, οι δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό θα διατηρήσουν τον ανοδικό τους ρυθμό τουλάχιστον μέχρι το 2026. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση θα τρέξουν με σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 16,6% το διάστημα 2022-2026.

Συνολικά, οι αναλυτές προβλέπουν “επιθετική” ανάπτυξη των επενδύσεων στην τεχνολογία, που σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μετά από μια μικρή επιβράδυνση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η μεγαλύτερη γεωγραφική αγορά για δαπάνες ψηφιακού μετασχηματισμού το 2022, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 35% του συνόλου παγκοσμίως. Η Δυτική Ευρώπη θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις επενδύσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, με την Κίνα να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Η Κίνα θα προσφέρει, επίσης, την ισχυρότερη ανάπτυξη στις δαπάνες DX με πενταετή CAGR 18,5%. Η Λατινική Αμερική, από την πλευρά της, θα είναι η περιοχή με τη δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη με CAGR 18,2% την περίοδο 2022-2026.

Η δυναμική της Ευρώπης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό στην EMEA θα είναι $470 δισ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 16,7% σε σχέση με το 2021 και υπογραμμίζοντας την ισχυρή σημασία των έργων DX σε όλες τις βιομηχανίες στην Ευρώπη.

“Καθώς οι επιχειρήσεις εστιάζουν όλο και πιο συστηματικά σε μια digital-first στρατηγική, διοχετεύουν αυτές τις επενδύσεις τόσο σε εσωτερικές λειτουργίες, όσο και σε εξωτερική άμεση δέσμευση. Οι επενδύσεις σε εσωτερικές λειτουργίες επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας, ενώ ο μετασχηματισμός της εμπειρίας των πελατών έχει γίνει προτεραιότητα για πολλές εταιρείες”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Η υψηλότερη ανάπτυξη στις επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην περιοχή της Ευρώπης θα προέλθει από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τη μεταποίηση. Οι περιπτώσεις χρήσης, που σχετίζονται με Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη, θα κυριαρχούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι περιπτώσεις χρήσης IoT και ρομποτικής θα αυξάνονται πολύ δυναμικά μεταξύ μεταποιητικών και κατασκευαστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο πόλεμος θα καθυστερήσει τις επενδύσεις για το τρέχον έτος, επηρεάζοντας πολλούς τομείς, ιδιαίτερα τη βιομηχανία πόρων. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσουν, επίσης, ορισμένα τμήματα παραγωγής και διανομής, ενώ η διακοπή της δικτύωσης και των αλυσίδων εφοδιασμού πληροφορικής θα συμβάλει στην αναβολή ορισμένων έργων DX στην βιομηχανία τηλεπικοινωνιών.