Βελτιωμένο ήταν, το Μάρτιο, το επιχειρηματικό κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε τον 3ο μήνα του έτους τόσο η ελληνική οικονομία - στο σύνολο της - όσο και η ευρωπαϊκή.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού ενισχύθηκε το Μάρτιο στις 93,5 μονάδες (από 86,1 μονάδες το Φεβρουάριο). Βρέθηκε δε σε υψηλότερα επίπεδα και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση, όταν κινούνταν στις 79,7 μονάδες.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις +14 μονάδες από +2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, επίσης, κινήθηκαν ανοδικά και διαμορφώθηκαν στις +6 μονάδες από -5 μονάδες το Φεβρουάριο. Βελτιωμένη ήταν και η εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης με το σχετικό δείκτη να φθάνει στις +19 μονάδες από +14 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Όπως προκύπτει από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, θετική ήταν και η πορεία των προβλέψεων για την απασχόληση στον κλάδο, όπου σημειώθηκε άνοδος, καθώς ο δείκτης κινήθηκε στις +17 μονάδες από +10 μονάδες το Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εξομαλύνθηκε ήπια (-11 μονάδες από -19 μονάδες ο σχετικός δείκτης). Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει, τέλος, ότι το 28% των εταιρειών του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 31% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 19% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Συνολικά, στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος του Λογισμικού και Ανάπτυξης Λογισμικού, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση έχασαν έδαφος τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν οριακά.

Πηγή: sepe.gr