Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται από την Alpha Bank στην Αθήνα η γαστρονομική εβδομάδα “Dine Athens Restaurant Week”, η οποία ξεκινά στις 27 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020.

Tags:

Η Τράπεζα Πειραιώς με κίνητρο την προσφορά ολοκληρωμένων τραπεζικών λύσεων στους πελάτες της αγρότες, την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές ενδιαφέροντος των αγροτών και τη χρηματοδότηση των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνει μια ακόμα συνεργασία στον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, με την εταιρεία «Unitrack ΑΕΕ».

Με καινούρια ομόλογα 30 ετών, αντάλλαξε η Ελλάδα τα 3,3 δις ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της Εθνική τράπεζα και τα οποία ωρίμαζαν το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος. Το κουπόνι στα νέα ομόλογα είναι περίπου 3,25% και η απόδοση κοντά στο 2,5% αναφέρει πηγή στο πρακτορείο.

Το ποσό των "κόκκινων" δανείων των ελληνικών τραπεζών παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το σχέδιο "Ηρακλής" να αναμένεται ως μάνα εξ ουρανού μεν, αλλά να μη λύνει φυσικά το μεγάλο πρόβλημα, απλώς να το μειώνει περίπου κατά το 1/3. Στις ήδη υπάρχουσες εταιρείες διαχείρισης 'κόκκινων", έρχονται νέες, για εύκολα και σίγουρα κέρδη, αφού ο "Ηρακλής" δεν αρκεί από μόνος του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του ελληνικού καθεστώτος εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 31 Μαΐου 2020, βάσει των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών από το 2020 και μετά αναμένει η DBRS, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Tags:

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θα σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ανάγκη για "επενδυτική έκρηξη".

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα o κ. Χαντζηνικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του, δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που συντελούνται και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, στον τρόπο συναλλαγών και στην ενίσχυση των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων, ο ρόλος των τραπεζών αλλάζει τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Έτσι, από μια σχέση που περιορίζεται στις καταθέσεις και στον δανεισμό, οι τράπεζες πλέον διαδραματίζουν συμβουλευτικό κυρίως ρόλο για τα νοικοκυριά και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό τους δίνει μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον πελάτη και ενίσχυσης της διαπροσωπικής τους σχέσης με τον απλό μέσο πολίτη, με ό,τι θετικό συνεπάγεται, στην προσπάθεια όχι μόνο να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του, αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα ακόμη πιο στενή και προσωπική σχέση, επισήμανε μεταξύ άλλων.

Έδωσε επίσης έμφαση στην έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που διευρύνεται δίνοντας την ευκαιρία στις τράπεζες και στην Ελλάδα να έχουν ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία πέραν των οικονομικών χορηγιών, καθώς και στην μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε στην χώρα μας στον τομέα Εταιρικής Διακυβέρνησης, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην λειτουργία των τραπεζών.

Μιλώντας για το ζήτημα των κόκκινων δανείων επισήμανε ότι το Σχέδιο "Ηρακλής" αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που μαζί με τις επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών θα οδηγήσει σε περαιτέρω δραστική μείωση τους. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον, ενώ είπε επίσης ότι απαιτείται ακόμα προσπάθεια και χρόνος προκειμένου τα κόκκινα δάνεια να κυμανθούν και στην Ελλάδα στο 5% που κυμαίνονται στην ευρωζώνη.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε επίσης την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της ποινικής ευθύνης όσων τραπεζικών στελεχών, κυρίως μεσαίων, ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (δηλαδή αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις, τιτλοποιήσεις).

Πττωχευτικό δίκαιο

Σε ερώτηση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του νέου πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών και επιχειρήσεων και ποιες είναι οι προσδοκίες η γενική γραμματέας της ΕΕΤ καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη επισήμανε ότι ανεξάρτητα από τις αναμενόμενες αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και την περαιτέρω προσαρμογή αυτού στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι σύγχρονο και πλήρες. Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του στην πράξη. Εδώ υπάρχει ομολογουμένως πρόβλημα κυρίως στον προσδιορισμό δικασίμων στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας. Λ.χ. οι χρόνοι που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη για την έκδοση αποφάσεως (6-12) μήνες, ήταν εύλογοι. Στην πράξη, όμως δεν ανταποκρίθηκε.

Όπως ανέφερε η κ. Απαλαγάκη η ΕΕΤ δεν μπορεί να έχει λόγο στις υλικοτεχνικές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. Είναι κοινή ευθύνη όλων των νομικών, αλλά και των διαδίκων να επιταχύνουμε σημαντικά τους ρυθμούς εκδικάσεως των υποθέσεων. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα εναλλακτικής (εκτός δικαστηρίων) επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών. Και γι' αυτό το κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών, πρόσθεσε η κ. Απαλαγάκη.

Κορυφαίες θέσεις στις κατηγορίες τους κατέλαβαν για ακόμη μία χρονιά τα Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ), προσφέροντας μία αξιόπιστη επενδυτική επιλογή, σε ένα διεθνές περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Στην έναρξη της διαδικασίας για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων προχώρησε η Alpha Bank, καθώς έπειτα από σχετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον πιο εύκολη η πώληση τοξικού χρέους μέσω τιτλοποιήσεων.

Ροή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ