Με κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 20 εκατ. ευρώ έκλεισε το α' τρίμηνο του 2018 για την Εθνική Τράπεζα, έναντι ζημιών ύψους 60 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Ελλάδα τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 55 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας η οργανική κερδοφορία στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (-6,6% σε τριμηνιαία βάση) και τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (-83 μ.β. σε τριμηνιαία βάση).

Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 269 εκατ. ευρώ (-11,2% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9, τις αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας.

Τα εγχώρια καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 57 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2018 (-5% σε τριμηνιαία βάση), λόγω εποχικότητας. Σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2017, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2018 από 28 εκατ. ευρώ το Δ’ τρίμηνο του 2017, αναπροσαρμοσμένα για την αναταξινόμηση του δανείου στο Ελληνικό Δημόσιο (Titlos).

Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2018 από 228 εκατ. ευρώ το Δ’ τρίμηνο του 2017, λόγω εποχικότητας, με τις δαπάνες προσωπικού και τα γενικά και διοικητικά έξοδα να περιστέλλονται κατά 17,1% και 2,8% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 36,0% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 121 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2018, οδηγώντας την Τράπεζα σε οργανική κερδοφορία (14 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων συνεχίζεται για 8 συναπτά τρίμηνα.

Τα εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, με το ρυθμό δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα (0,1 δισ.ευρώ). Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υπερβαίνει το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για το Α’ τρίμηνο του 2018 κατά 0,92 δισ. ευρώ. Η σχεδιαζόμενη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών θα φέρει την Τράπεζα στην εκπλήρωση του στόχου μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων για το 2018.

Στην Ελλάδα, η ΕΤΕ διατηρεί τα χαμηλότερα επίπεδα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, σε συνδυασμό με τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 60% και 84%, αντίστοιχα.

Ο συνδυασμός της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων κατά το 2017 και της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9 έθεσε τις βάσεις για σημαντική αποκλιμάκωση του εγχώριου κόστους πιστωτικού κινδύνου (CoR), το οποίο διαμορφώθηκε σε 167 μ.β. το Α’ τρίμηνο του 2018 από 250 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο και 294 μ.β. το Α’ τρίμηνο του 2017.

Η ΕΤΕ παραμένει η μόνη Ελληνική συστημική Τράπεζα με πλήρη απεξάρτηση από το μηχανισμό ELA. Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στο 75% στην Ελλάδα, στα καλύτερα επίπεδα του κλάδου.

Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα ανέρχεται σήμερα σε μόλις 2,8 δισ. ευρώ από 12,3 δισ. ευρώ το τέλος του 2016. Η έκθεση αυτή αντανακλά αποκλειστικά το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (targeted longer-term refinancing operations - TLTROs). H ETE διατηρεί μηδενική εξάρτηση από το μηχανισμό ΕLA από τα τέλη Νοεμβρίου 2017.

Οι εγχώριες καταθέσεις εμφάνισαν σταθεροποιητικές τάσεις το Α’ τρίμηνο του 2018, παρά τις σημαντικές εισροές καταθέσεων ύψους €1,7 δισ. το Δ’ τρίμηνο του 2017, λόγω εποχικότητας.

Το πλεονέκτημα ρευστότητας της ΕΤΕ σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης τοποθετεί την Τράπεζα σε προνομιακή θέση ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης χορηγήσεων σε επιχειρήσεις.

Δείκτης CET1 στο 16,5%

Ο δείκτης CET1 ανέρχεται σε 16,5%, ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση 50 μ.β. από την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του ΔΠΧΠ 9 και 16 μ.β. από την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ο δείκτης CET1 έχει επιβαρυνθεί επίσης από την απομείωση της αξίας των θυγατρικών της ΕΤΕ σε Ρουμανία και Αλβανία, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για πώληση σε τιμή χαμηλότερη από την εύλογη αξία τους.

Μυλωνάς: Η ρευστότητα της Τράπεζας συνιστά ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα

Ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει τα εξής: «Τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου 2018 σηματοδοτούν την επιστροφή της ΕΤΕ στην οργανική κερδοφορία, κεφαλαιοποιώντας στον ισχυρό ισολογισμό και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Αναφορικά με τις επιδόσεις της τράπεζας σε επίπεδο κερδοφορίας, η ΕΤΕ κατέγραψε οργανικά κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, μετά τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα του Α’ τριμήνου για το 2018. Οι πρωτοβουλίες εξορθολογισμού του κόστους και η βελτίωση στα έσοδα από προμήθειες θα αντισταθμίσουν τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους. Ως αποτέλεσμα, η ΕΤΕ αναμένει να συνεχίσει παράγει θετική κερδοφορία για το υπόλοιπο του έτους.

Η ρευστότητα της Τράπεζας συνιστά ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η ΕΤΕ παραμένει η μοναδική Ελληνική Τράπεζα που αποδεσμεύτηκε από τον ELA, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντανακλά αποκλειστικά το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTROs). Με δείκτη δάνεια προς καταθέσεις μόλις στο 75% στην Ελλάδα, η ΕΤΕ παραμένει σε πλεονεκτική θέση ενόψει της ισχυροποίησης της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας κυρίως στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ΕΤΕ κατόρθωσε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο, διατηρώντας παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στο 60%. Η υπεραπόδοση της τάξεως των 0,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για το Α’ τρίμηνο του 2018, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, θέτει τις βάσεις όχι μόνο για την επίτευξη του στόχου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για το 2018 νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και για τη διατήρηση ενός σημαντικού αποθέματος για το 2019. Τα υψηλά ποσοστά κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παρέχουν στην ΕΤΕ ευελιξία στην υλοποίηση της στρατηγικής μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,5%, μη ενσωματώνοντας τη θετική επίπτωση από τις εναπομείνασες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και διαφόρων θυγατρικών».