«Δώσαμε μια χρονικά άνιση μάχη, αλλά καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΕΤ και έθεσε φιλόδοξο στόχο για τα κόκκινα δάνεια. Διαθέτουμε ίσως ένα από το πιο σύγχρονα νομικά και θεσμικά πλαίσια διαχείρισης NPEs, τόνισε ο Νικόλαος Καραμούζης μιλώντας στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 90 ετών δράσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

«Οι εξελίξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, την τεχνολογία, τον ανταγωνισμό και το εποπτικό πλαίσιο, είναι καταιγιστικές, διαταράσσουν και απειλούν τις υφιστάμενες τραπεζικές δομές, πρότυπα λειτουργίας και κερδοφορία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι όλες οι τράπεζες σχεδιάζουν και υλοποιούν, τις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα και η επιτυχής αντιμετώπιση των παλαιών και νέων προκλήσεων. Θα πράξουμε τα δέοντα, έγκαιρα, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και τόλμη» ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

«Η μεγάλη πρόκληση σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες, "ο ελέφαντας στο δωμάτιο", είναι το σημαντικό ύψος των NPEs. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι των μετόχων και των εποπτικών αρχών να τα μειώσουν κοντά στα 64 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, από 91 δισεκ. σήμερα και 107 δισ. το καλοκαίρι του 2016. Χρειάζονται, όμως, νέες πρωτοβουλίες».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΕΤ πρότεινε να διαμορφωθεί «σύντομα», ένας οδικός χάρτης, «ώστε τα NPEs να μειωθούν ως ποσοστό του συνόλου των δανείων κάτω του 10%, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Στο πλαίσιο αυτό της διαχείρισης των NPEs, δείχνουμε κατανόηση και προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις σε όσους αντικειμενικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και συνεργάζονται με τις τράπεζες, μεταχειριζόμαστε δίκαια όσους, παρά τις δυσχέρειες παρέμειναν συνεπείς, είμαστε αμείλικτοι έναντι όλων των στρατηγικών κακοπληρωτών, που επιδιώκουν να επιρρίψουν το δικό τους κόστος στους φορολογούμενους, τους καταθέτες, τις τράπεζες και στο κοινωνικό σύνολο» ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Ειδικότερα ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι χρειάζεται:

  1. δίκαιη μεταχείριση των συνεπών ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης πελατών μας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά,
  2. προσφέροντας βιώσιμες λύσεις και ευκαιρίες αποπληρωμής σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους,
  3. αντιμετωπίζοντας αμείλικτα το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά επιχειρούν να επιρρίψουν το κόστος, στους φορολογούμενους, τους καταθέτες, τους συνεπείς πελάτες, την κοινωνία.

Κάνοντας απολογισμό της έως τώρα πορείας τόνισε ότι «είναι θετικός για το 2017. Δικαιολογείται έτσι η συγκρατημένη αισιοδοξία μας, χωρίς να υποτιμούμε τις μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους μπροστά μας

  1. η ισχνή έστω επάνοδος στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος ήδη από το έτος 2016 συνεχίστηκε και το έτος 2017, μετά από δέκα χρόνια ζημιών, αλλά η κόπωση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων είναι εμφανής και ανησυχητική,
  2. οι καταθέσεις επανακάμπτουν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, αλλά απέχουμε από την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας, ώστε να περιοριστεί το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό στο τραπεζικό σύστημα ύψους 50 δισ. ευρώ, περίπου,
  3. η πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι διατραπεζικές συνθήκες δανεισμού βελτιώνονται, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί πλήρως η απρόσκοπτη λειτουργία τους,
  4. η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό άντλησης ρευστότητας ELA συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το υπόλοιπο προσεγγίζει σήμερα τα 10 δισ. ευρώ, έναντι 86 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2015
  5. χάριν στις κοινές προσπάθειες μελών και ΕΕΤ σε συνεργασία με την Kυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στην τραπεζική νομοθεσία το 2017.

Εκτίμησε ότι «δικαιολογείται έτσι η εκτίμηση ότι διαθέτουμε ίσως ένα από το πιο σύγχρονα και πλήρη στην Ευρώπη νομικά και θεσμικά πλαίσια διαχείρισης NPEs, που διευκολύνει επίσης τη δημιουργία αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς.

Όπως θύμισε το ύψος των NPEs, μειώθηκε σημαντικά στα 92 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, έναντι ύψους 107 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι στόχοι για το 2017 επιτεύχθηκαν. Προχωράμε επίσης με αποφασιστικά βήματα για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ύψους των NPEs στα 64 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Για τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών σημείωσε ότι «δώσαμε μια χρονικά άνιση μάχη, αλλά καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς, όχι μόνο στα stress tests αλλά και στην υλοποίηση των αυστηρότερων και απαιτητικότερων κανόνων του SSM και μάλιστα σε περίοδο εισαγωγής του εξαιρετικά πολύπλοκου και απαιτητικού νέου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου IFRS 9 και των νέων Ευρωπαϊκών οδηγιών για πληρωμές (PSD2) και επενδυτικές δραστηριότητες (MiFΙD II)».