Η Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος του 2020 θα έχει ενεργητικό της τάξης των 70 δισ. ευρώ, θα είναι κεφαλαιακά ισχυρή, κερδοφόρος και θα παραμένει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης. Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος που συνιστά ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει μετά την πολυετή ύφεση.

Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα Πειραιώς θα συντελέσει ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Μεγάλου και υπογράμμισε τη δέσμευση για νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ το 2018. «Στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από τα 2,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2017 και 2 δισ. ευρώ του 2016», είπε.

Στη βελτίωση των συνθηκών για τη χώρα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι με τις αποφάσεις του Εurogroup της 21ης Ιουνίου, τίθενται οι βάσεις για επιστροφή στην κανονικότητα και σε ανάπτυξη για τη χώρα μας. Η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που προσέφερε στην Ελλάδα το Eurogroup εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα έχει ήπιες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα 10 χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, επισήμανε ο κ. Χαντζηνικολάου, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και το θετικό παγκόσμιο κλίμα που επικρατεί, για να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, που είναι σε εξέλιξη, και η έγκαιρη εκτέλεσή τους είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα προς τις αγορές, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουμε θετικά παραδείγματα για το λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον σιδηρόδρομο και την Εγνατία οδό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε και να δούμε περισσότερα για μεγάλα έργα, όπως αυτό του Ελληνικού. Εξίσου σημαντική είναι συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η υλοποίηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που προσβλέπουν στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, γρήγορης απονομής δικαιοσύνης, και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας», είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς από το βήμα της γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρθηκε στις επιδόσεις της τράπεζας το 2017 που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βελτίωση της ρευστότητας και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως και σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση. «Η υλοποίηση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας έχει ήδη ενισχύσει τον δείκτη στο επίπεδο του 14,4%», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η διαδικασία αποεπένδυσης από τις διεθνείς δραστηριότητες, οι οποίες στο τέλος του 2017 αποτελούσαν μόνο το 5% του ενεργητικού, σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώνει με επιτυχία αυτή την περίοδο 2 πωλήσεις προβληματικών δανείων, οι οποίες ανοίγουν νέους δρόμους για τη δημιουργία μιας λειτουργικής δευτερογενούς αγοράς NPLs, η οποία θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο. «Οι συγκεκριμένες συναλλαγές μειώνουν τα προβληματικά μας δάνεια κατά περίπου 2 δισ. ευρώ με θετικό αποτέλεσμα στα κεφάλαια και την κερδοφορία μας», τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο Agenda 2020 και μέσω αυτού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου, «είμαστε βέβαιοι ότι η Τράπεζα θα συντελέσει ως η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Οι κύριοι στόχοι της «AGENDA 2020» είναι:

  1. η μείωση των δανείων σε καθυστέρηση (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματα (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα,
  2. η δημιουργία κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα
  3. η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης,
  4. η αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.