«H Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παραμένει κερδοφόρα από το πρώτο τρίμηνο του 2016 και για κάθε τρίμηνο μετέπειτα. Η συνολική κερδοφορία μας ήταν η καλύτερη στον κλάδο και το 2016 και το 2017», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, μιλώντας στην γενική συνέλευση της τράπεζας.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ο κ. Καραβίας είπε ότι και στο πεδίο αυτό η Eurobank είναι στην πρώτη θέση στον κλάδο τόσο ως προς το αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά και ως προς την ποιότητα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει. Συνολικά, μειώθηκαν κατά δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Ο καθαρός σχηματισμός νέων NPEs (NPE formation) ήταν αρνητικός όλα τα τρίμηνα και διαμορφώθηκε σε μείον 687 εκατ. ευρώ. Ο λόγος προβλέψεων προς NPEs έφτασε το 50,4%, ενώ με την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 βελτιώνεται περαιτέρω σε 55,5%.

Το 2017 η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία προχώρησε στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων. Η συναλλαγή αυτή, κεφαλαιακά ουδέτερη για την τράπεζα, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΝΡΕ. Με ένα λειτουργικότερο νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, που συμπληρώθηκε πρόσφατα και με τις αλλαγές στο νόμο 3869/2010, το λεγόμενο νόμο Κατσέλη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τράπεζα θα υπερβεί τους στόχους και το 2018, τόνισε ο Φωκίωνας Καραβίας.

Οι συνολικές συνθήκες ρευστότητας παρέμεναν περιοριστικές το 2017, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι αργή και σταδιακή. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση στην Ελλάδα κατά 1,2 δισ., ευρώ και σε επίπεδο ομίλου κατά 1,8 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, η Eurobank επέστρεψε στις αγορές χρήματος, για πρώτη φορά μετά το 2014, με την επιτυχημένη έκδοση καλυμμένων ομολογιών στην πρωτογενή αγορά ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αποτελέσματα των παραπάνω αλλά και της ενεργής παρουσίας της Eurobank στη διατραπεζική αγορά ήταν η μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA στα 9 δισ. στα τέλη του έτους και ακόμη χαμηλότερα στα 4 δισ. σήμερα, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις

Σε αυτό το περιβάλλον και με αναιμική υγιή ζήτηση, η Eurobank, τόνισε ο κ. Καραβίας, εστίασε στην ανάπτυξη των εργασιών της και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. «Οι συνολικές εκταμιεύσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος - σημειώνω ότι πρόκειται για καθαρό νέο δανεισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις υπαρχόντων δανείων. Στον τομέα της ναυτιλίας, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε το 25%, με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο από οποτεδήποτε στο παρελθόν», είπε.

«Η Eurobank», πρόσθεσε «έχει δεσμευτεί να βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της για όλες τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους: διευρύναμε σημαντικά τη δραστηριότητά μας στο πεδίο των τραπεζοασφαλειών, με στρατηγικό συνεργάτη την Eurolife, ενώ στους χώρους του Private Banking, Asset Management και χρηματιστηριακών συναλλαγών, για άλλη μια χρονιά, η Eurobank παρέμεινε στην κορυφή του κλάδου.

Οι διεθνείς δραστηριότητες είχαν ουσιαστική συνεισφορά στα αποτελέσματα της Τράπεζας με καθαρά κέρδη 130 εκατομμύρια ευρώ. Εστιάζουμε στις αγορές με στρατηγική παρουσία όπως η Κύπρος, όπου οι επιδόσεις της Eurobank Cyprus είναι οι κορυφαίες στο τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου, η Βουλγαρία, όπου η Ρostbank είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες. Αλλά και η Σερβία, όπου συμπληρώσαμε 15 χρόνια δραστηριότητας και η Eurobank Private Bank Luxembourg που αποτελεί τον wealth management βραχίονα του Ομίλου διεθνώς».

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία ο κ. Καραβίας είπε ότι η θετική μακροοικονομική πορεία του 2017 έθεσε τις βάσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας αλλά και για το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους στο εξής, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Μιας συμφωνίας η οποία αίρει τους κινδύνους της αναχρηματοδότησης για σημαντικό χρονικό διάστημα, δίνοντας στη χώρα χρόνο και χώρο ώστε να βάλει την ανάπτυξη στο επίκεντρο. Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι και ικανή, συνθήκη για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη έξοδος της χώρας από τα προγράμματα στήριξης προϋποθέτει ισχυρούς ρυθμούς μεγέθυνσης για τα επόμενα αρκετά χρόνια και έντονη επενδυτική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη για φέτος, η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2% του ΑΕΠ στηρίζεται σε διψήφια αύξηση των επενδύσεων. Επομένως, αποκτά εκ των πραγμάτων προτεραιότητα η εκπλήρωση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθεί το υπαρκτό ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

«Δέσμευση δική μου, αλλά και όλων των στελεχών και εργαζομένων στη Τράπεζα, είναι ότι θα κάνουμε διαρκώς πράξη το «προτεραιότητα σε εσένα», την προτεραιότητα στους πελάτες μας, ώστε η Eurobank να είναι η τράπεζα επιλογής των δυναμικών επιχειρήσεων που θα πρωταγωνιστήσουν στον κύκλο της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Και σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, θέλουμε να είμαστε δίπλα τους για όλες τις ανάγκες, σε όλες τις φάσεις της ζωής ως ένας αξιόπιστος σύμβουλος για την ολιστική διαχείριση της περιουσίας και των οικονομικών τους. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην πρόοδο της κοινωνίας στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες όπου έχουμε παρουσία. Και μέσα από αυτή τη συμβολή να δημιουργούμε αξία για εσάς, τους μετόχους μας, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη σας στις πιο δύσκολες συγκυρίες και τη διαρκή στήριξή σας προς την τράπεζα», είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.