Συνεχίζεται η κερδοφόρα πορεία της Eurobank Cyprus. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους 24,1 εκατ. ευρώ. Στο 26,4% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, στα 4,38 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις.

Η Eurobank Cyprus Ltd (Eurobank Κύπρου) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 παρουσίασε:

• Ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, η οποία ανήλθε στα 24,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους.

• Ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και τον δείκτη κοινών μετοχών (CET1) να ανέρχονται στο 26,4%.

• Σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις να φτάνουν στα 4.383 εκατ. ευρώ και το δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 28%.

• Πολύ καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE ratio στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ΕΑΤ) να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, στο 4,5%.

• Αποτελεσματική διαχείριση του κόστους λειτουργίας, με τον δείκτη Κόστους προς Έσοδα στο 30%.

Η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας όπως καταδεικνύεται και από τα διαδοχικά θετικά αποτελέσματα, έχει εδραιώσει την ηγετική της παρουσία στην Κύπρο στους τομείς του Wealth Management, Corporate and Investment Banking, International Business Banking, και Capital Markets.

Με την ευκαιρία των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Μιχάλης Λούης, δήλωσε: «Τα επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματά μας, καταδεικνύουν ότι η Eurobank Κύπρου συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με σταθερά βήματα, έχοντας ως βάση το πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας της και την ορθολογιστική διαχείριση των κινδύνων. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία και τις βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στη βάση της ανάπτυξης των εργασιών μας.

H Eurobank Κύπρου παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και πιστεύουμε ότι το άμεσο μέλλον της Κυπριακής οικονομίας είναι ελπιδοφόρο. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, η διαχείριση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ούτως ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον που μπορεί να προκληθούν τόσο από εξωγενείς όσο και ενδογενείς παράγοντες.»

Οι προοπτικές για την Τράπεζα παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, στο πλαίσιο και της θετικής πορείας της οικονομίας που συνεχίσθηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν 3,9%, σημαντικά υψηλότερος του μέσου ρυθμού στην Ευρωζώνη που ήταν 2,5%, ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν 2,4%.

Ο ρυθμός αυτός παραμένει διαχρονικά ο υψηλότερος από το 2008. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησαν προς τα πάνω τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης του 2018 και 2019. Για τα δύο αυτά έτη η Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς 3,6% και 3,3% ενώ το Ταμείο 4,0% και 4,2%.

Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,6% το 2019 στη χειρότερη πρόβλεψη, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική πορεία. Και οι δύο οργανισμοί προβλέπουν επιδείνωση του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών, ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή.

Στον δημοσιονομικό τομέα, το πλεόνασμα του πρώτου επταμήνουτου 2018 έφτασε το 2,6% του ΑΕΠ, ενώ στο ίδιο επτάμηνο του 2017, το αντίστοιχο πλεόνασμα ήταν 1,2% του ΑΕΠ.

Οι οίκοι αξιολόγησης συνέχισαν την πολιτική αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας. Τον Απρίλιο η Fitch αναθεώρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΒΒ+, που είναι μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Στη συνέχεια τον Μάιο η DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε BB με θετικές προοπτικές.

Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, εκτός από την διάθεση μέρους τους για την γρηγορότερη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, θα πρέπει να διατίθενται με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με μικρή μείωση του ΦΠΑ, ή με αύξηση του αφορολόγητου ποσού, ή με μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι σε αυξήσεις του κρατικού μισθολογίου.

Η Τράπεζα επίσης θεωρεί σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο οργάνωσης και εργασίας στον δημόσιο τομέα ούτως ώστε να συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.

  2018 2017
6 μήνες 12 μήνες
εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ
Σύνολο Δανείων 1.931 1.895
Σύνολο Καταθέσεων 4.383 4.265
Κεφάλαια και άλλα Αποθεματικά 426 410
Κέρδη προ φόρων 29,7 51,6
Κέρδη μετά φόρων 24,1 41,1