Η χρηματιστηριακή στήλη του BigBusiness.gr σήμερα καταπιάνεται ξεχωριστά με τις τράπεζες, που πλέον έχουν φτάσει σε κομβικό σημείο και καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την πώληση πακέτων δανειακών χαρτοφυλακίων ή των πλειστηριασμών δεν βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξυγίανσης των ισολογισμών.

Ωστόσο από εδώ και πέρα οι τράπεζες φθάνουν σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο: Θα πρέπει να ξαναγίνουν κανονικές τράπεζες το συντομότερο δυνατό, να διοχετεύσουν δηλαδή πόρους και ενέργειες προς την παραδοσιακή τραπεζική. Με την υφιστάμενη μορφή τους δίνουν την εντύπωση ότι λειτουργούν σαν privateequityfunds με την μόνη διαφορά ότι τα επενδυτικά επιχειρηματικά κεφάλαια έχουν στο ενεργητικό τους ως επί το πλείστον αξιόχρεες εταιρίες και όχι καταστάσεις που βρίσκονται επί μακρό χρονικό διάστημα στο κόκκινο.

• Επί του προκείμενου: Το β' τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από μικρή υστέρηση στα έσοδα από τόκους σε σχέση με το α' τρίμηνο.
• Υπήρξαν εγγραφές ενίσχυσης και μείωσης του επιτοκιακού εισοδήματος(κέρδη από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, σύνδεσης δανείων με έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου)
• Η μείωση στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2015 του ELA (αύξηση των καταθέσεων, απομόχλευση) ενίσχυσε τα έσοδα από τόκους ενώ και οι τέσσερις βρίσκονται μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs.

Η μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συνεχίστηκε παρουσιάζοντας αρνητικό σχηματισμό κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου βελτιώνοντας την εικόνα του α΄ τριμήνου (οριακή μεταβολή) ενώ σε επίπεδο μείωσης του στοκ παρατηρήθηκε σημαντική μείωσης της τάξεως των 3,5 δις ευρώ τράπεζα Πειραιώς να ηγείται της μείωσης κυρίως μέσω πωλήσεων.

Και μια επισήμανση για τις αυξήσεις κεφαλαίου. Δεν θα είναι κακή η απόφαση να αυξήσουν τα κεφάλαια τους, αφού κάποια στιγμή αυτό θα συμβεί για να χρηματοδοτήσουν με την μόχλευση που τους επιτρέπει το σύστημα την οικονομία. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα προσθέσουν αξία αφού το μεγαλύτερο και το πιο δύσκολο κομμάτι των αναδιαρθρώσεων έχει συντελεστεί άρα το όφελος θα εμφανιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό στην κατάσταση των αποτελεσμάτων και λιγότερο στην κάλυψη χρηματοδοτικών ή κεφαλαιακών ελλειμμάτων. Άρα για κάθε ένα ευρώ που οι τράπεζες θα βάλουν στα κεφάλαια τους θα πετύχουν αποδόσεις κοντά στο 5%.

• Το ζητούμενο είναι σε ποια τιμή θα γίνουν οι αυξήσεις. Αυτός είναι ο βασικός φόβος της αγοράς: Μια εισροή κεφαλαίων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που θα απομείωνε τους υφιστάμενους μετόχους. Προς το παρόν η επάρκεια κεφαλαίων εξασφαλίζει ικανό χρονικό διάστημα μέχρι να παρθεί μια τέτοια απόφαση προσβλέποντας σε μια ευνοϊκή συγκυρία. Και αυτή η απόφαση ανεξάρτητα από το ποια τράπεζα έχει την μεγαλύτερη ανάγκη αφορά και τις τέσσερις.

 Κάλχας ο νεότερος