Σε πρόσφατη έκθεση τους οι αναλυτές της EUROBANK EQUITIES είχαν εστιάσει και πάλι στη δυναμική της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, που παραμένουν η βασική πρόκληση για τις τράπεζες μας. Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για την πρόσφατη οργανική πρόοδο, η οποία παραμένει περιορισμένη λόγω των λίγο πολύ  γνωστών λόγων και που θα μπορούσε να αντιστραφεί αργά ή γρήγορα. (Στις 18  Σεπτεμβρίου 2018).

Επιπλέον, υποστήριζαν ότι παρά την αργή οργανική πρόοδο υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία, καθώς η δευτερογενής αγορά NPE φαίνεται να κερδίζει την μάχη ενώ και οι πρώτες ενδείξεις τιμολόγησης είναι επίσης ενθαρρυντικές λόγω της έντονης θέλησης των επενδυτών.

Παράλληλα εκτιμούσαν ότι το ελληνικό τραπεζικό PPI, ακόμη και αν είναι ασθενέστερο από ό,τι στο παρελθόν, προσφέρει σημαντική ικανότητα απορρόφησης ζημιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε επίπεδο τομέα οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην απαραίτητη βελτίωση του ισολογισμού χωρίς να υποβαθμίσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Συμπερασματικά, με λίγα λόγια, οι αναλυτές της Eurobank Equities ήταν της άποψης ότι οι αποτιμήσεις σε αυτά τα επίπεδα υπερβαίνουν υπερβολικά το discount και δεν αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, πιστεύοντας ότι το σημερινό κενό αποτίμησης (0,25x P / TBV έναντι της ΕΕ 0,8χ) έχει φτάσει στο αποκορύφωμά τoυ. Και ότι αναμένουν να συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τραπεζικές αξίες από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών τους δυνητικά είναι σε θέση να προσφέρουν ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΕΙΣ, πιο πολύ οι Αlpha Βank και η Εθνική Τράπεζα.

Alpha Bank

Εθνική Τράπεζα

Τράπεζα Πειραιώς 

Σύσταση: Buy

Σύσταση: Buy

Σύσταση: Hold

Τιμή στόχος: 2,20 ευρώ Τιμή στόχος: 3,20 ευρώ Τιμή στόχος:  2,50 ευρώ

Όμως άλλο πράγμα η ουσιαστική, αντικειμενική προσέγγιση ανάλυση-εκτίμηση και εντελώς διαφορετικός ο βρώμικος εξοντωτικός πόλεμος που γίνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα! Που βρίσκει μάλιστα πρόθυμους συνεργούς τα μίσθαρνα εγχώρια όργανά τους...

Και να μην ξεχνάμε ότι ξέχωρα από τα προαναφερθέντα, είμαστε ο ιδανικός λαός -αυτόχειρας...

Κάλχας ο νεότερος