Περισσότεροι από 7.000 λογαριασμοί φορέων του Δημοσίου που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος κλείνουν, καθώς είναι αδρανείς για περισσότερα από 20 χρόνια και, βάσει νόμου του 2013, τα κεφάλαια που βρίσκονται σε αυτούς θα πιστωθούν σε ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εγκύκλιο του Γιώργου Χουλιαράκη υπογραμμίζεται ότι το κλείσιμο αυτών των λογαριασμών και η μεταφορά των ποσών στον ειδικό λογαριασμό είναι επιβεβλημένο, κυρίως για να υπάρξει εξορθολογισμός και καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων του δημοσίου.

Σε εκατοντάδες λογαριασμούς δεν είχε καταγραφεί καμία συναλλαγή από τους δικαιούχους-φορείς της κυβέρνησης για χρονικό διάστημα 20 ετών και τα υπόλοιπα ήταν μηδενικά. Σε άλλους, πάλι, βρέθηκαν κάποια χρήματα, άλλα δεν θα «φουσκώσουν» το βασικό «βιβλιάριο» του ελληνικού δημοσίου.

Οι περισσότεροι αδρανείς λογαριασμοί ήταν φορέων του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγίου, του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Υγείας και τέλος του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών

Υπέρ πατρίδος, δηλαδή υπέρ δημοσίου, πάνε και οι αδρανείς λογαριασμοί ασφαλιστικών εταιρειών και φυσικών προσώπων που διατηρούνται σε τράπεζες αλλά δεν έχουν καμία συναλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια.

Το συνολικό ποσό από τα υπόλοιπα των ασφαλιστικών ανέρχονται κάτι παραπάνω από 600.000 ευρώ με τα μισά να αφορούν αδρανείς καταθέσεις της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

Σε ό,τι αφορά του αδρανείς λογαριασμούς ιδιωτών υπέρ δημοσίου «δεσμεύτηκαν» 75.000 ευρώ και συγκεκριμένα όλα σχεδόν από την Alpha Bank.