Η διαχείριση του στοκ ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις, εκτιμά ο Γεώργιος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate.

Ο κ. Κορμάς διατύπωσε μάλιστα, στο πλαίσιο της 19ης Prodexpo, την πρόταση να μην περνούν οι τράπεζες από τη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία της πωλησιακής ωρίμανσης των ακινήτων, καθώς οι ίδιες αποτελούν τους «μεσολαβητές» προς τους τελικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Συγκεκριμένα, καθώς οι τράπεζες αποκτούν, μέσω πλειστηριασμών, ακίνητα που δεν έχουν ελεγχθεί και τακτοποιηθεί για νομικά και τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα πολεοδομικές αυθαιρεσίες, θα ήταν σκόπιμο να μην αναλαμβάνουν οι ίδιες τους νομικούς και τεχνικούς ελέγχους και τη διεκπεραίωση των όποιων ζητημάτων προκύψουν, αλλά να το αναλαμβάνει ο τελικός αγοραστής. Αυτή η λύση δεν θέτει ζήτημα δημοσιονομικής επιβάρυνσης, διευκρίνισε ο κ. Κορμάς, καθώς την πληρωμή φόρων και τελών θα αναλαμβάνει ο τελικός αγοραστής, ο οποίος κατά την αγορά θα συνυπολογίζει το σχετικό κόστος.

Μέσω της αγοράς ακινήτων, οι τράπεζες, σημείωσε ο κ. Κορμάς, στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας και, με την παροχή χρηματοδότησης, επιδιώκουν να έχουν καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται. Κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι οι ξένες επενδύσεις, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate. Πρόσθεσε δε, ότι παρά τη σταθερότητα που διασφαλίζει η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, εξαιτίας του διαρκώς μεταβαλλόμενου θεσμικού πλαισίου και της περιορισμένης προσφοράς που χαρακτηρίζουν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, δεν ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων. Το θετικό κλίμα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά θα ενισχύσει, σύμφωνα με τον κ. Κορμά, και η μείωση της φορολογίας των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως και της Ελλάδας, είναι η έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, και εμμέσως η έκθεση σε μεγάλο αριθμό ακινήτων, τα οποία οι τράπεζες αποκτούν στο πλαίσιο της διαχείρισης των προβληματικών δανείων μέσω πλειστηριασμών.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην άκριτη απόκτηση ακινήτων μέσω των πλειστηριασμών, ως το μέσο για την διαχείριση των εξυπηρετούμενων δανείων. «Είναι ανάγκη να διαμορφωθούν αποτελεσματικές λύσεις που θα υποστηρίξουν την διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου στοκ ακινήτων των τραπεζικών ομίλων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Prodexpo.

Ο κ. Κορμάς πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα σειρά συναντήσεων με τους μεγάλους και βασικούς «παίκτες» της αγοράς σε Ελλάδα και διεθνώς με στόχο την εμβάθυνση σε βέλτιστες πρακτικές, πρωτοποριακές λύσεις και συνεργασίες στην αγορά ακινήτων.