Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση για 3ο συνεχές τρίμηνο, ωστόσο ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο τεύχος «7 ημέρες Οικονομία».

Στο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ προήλθε από τις εξαγωγές και τη δημόσια κατανάλωση, ενώ η αύξηση στο έτος προήλθε από τις εξαγωγές και τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν τα εξής:

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία (provisional data) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση (βλέπε Σχήμα 1) και στο 1,3% σε ετήσια βάση (εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Τα αντίστοιχα μεγέθη σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ, δηλαδή σε τρέχουσες τιμές, ήταν 0,6% και 2,1%. Ως εκ τούτου, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ παρουσίασε ετήσια ενίσχυση της τάξης του 0,8% το 3ο τρίμηνο 2017.

7ImeresPinakas1 18.1

Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 1, η τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2017 (2017Q3) προήλθε από τις συνιστώσες των εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης (προσέγγιση δαπάνης).

Πιο αναλυτικά, η τριμηνιαία ποσοστιαία μεταβολή των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 5,0% (0,9% για τη δημόσια κατανάλωση) με τον τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός και μεταφορές) να αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 9,8% ενώ οι εξαγωγές αγαθών συρρικνώθηκαν κατά -0,6%. Τέλος, οι συνιστώσες της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εισαγωγών είχαν αρνητική συνεισφορά στον τριμηνιαίο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 3ο τρίμηνο 2017. Σημειώνουμε ότι παρά την ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή και την αύξηση της απασχόλησης, ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος για 2ο συνεχές τρίμηνο (-0,3% και -0,1%). Παρόμοια πορεία – σε ποιοτικούς όρους – ακολούθησαν και οι επενδύσεις παγίων (-6,1% και -5,2%).

7ImeresSxima18.11
Η ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 3ο τρίμηνο 2017 προήλθε από τις συνιστώσες των εξαγωγών και του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου. Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,8% (2,8% αγαθά και 12,6% υπηρεσίες) και ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κατέγραψε ετήσια ενίσχυση της τάξης του 10,6%.

Η τελευταία μεταβολή, παράλληλα με τη μείωση του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου κατά -8,5%, υποδηλώνει ότι η συνιστώσα της μεταβολής των αποθεμάτων είχε θετική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Από την άλλη πλευρά, η συνιστώσα των εισαγωγών είχε αρνητική συνεισφορά καθώς σημείωσε υψηλή αύξηση της τάξης του 9,3%. Τέλος, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο 2017 (0,0%).

Εν κατακλείδι, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα παρουσίασε άνοδο – σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση – για 3ο συνεχές τρίμηνο το 2017Q3. Ωστόσο ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης σημείωσε επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 2, για να επαληθευτεί η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 1,6% για το σύνολο του έτους (2017) τότε θα πρέπει η τριμηνιαία (ετήσια) μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα να διαμορφωθεί στο 1,2% (3,0%) το 2017Q4.

7ImeresPinakas2 18.1