Ο Βασίλης Ψάλτης αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Alpha Bank από τις 2 Ιανουαρίου. Ο κ. Ψάλτης διαδέχεται τον Δ. Ματζούνη μετά τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. 

 Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατόπιν της ανακοινώσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τραπέζης κ. Δημητρίου Π. Μαντζούνη, κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 29.6.2018, της προθέσεώς του να δρομολογήσει τη διαδοχή του, το Διοικητικό Συμβούλιο εκκίνησε τη σχετική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την 29.11.2018, με την ομόφωνη ανάδειξη του κ. Βασιλείου Ε. Ψάλτη ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος αναλαμβάνει τα σχετικά καθήκοντα την 2.1.2019. Περί της εκλογής του κ. Ψάλτη ως νέου Mέλους θα ενημερωθεί η αμέσως προσεχής Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τραπέζης.

Ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλειος Θ. Ράπανος δήλωσε: “Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Τραπέζης. Εκ μέρους του ∆ιοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω βαθύτατες ευχαριστίες προς τον απερχόμενο ∆ιευθύνοντα Σύμβουλο κ. ∆ημήτριο Π. Μαντζούνη για τη σπουδαία προσφορά του προς την Alpha Bank, την οποία υπηρέτησε αδιαλείπτως για περισσότερο από 45 έτη, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης 13ετούς θητείας του ως ∆ιευθύνοντος Συμβούλου της Τραπέζης.

Για την επιλογή του νέου ∆ιευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank, μεταξύ σημαντικών διεθνών και εγχώριων υποψηφιοτήτων, τηρήθηκε αυστηρά η προβλεπόμενη διαδικασία, υπό την εποπτεία του ∆ιοικητικού Συμβουλίου καθώς και της Επιτροπής Εταιρικής ∆ιακυβερνήσεως και Αναδείξεως Υποψηφίων και με την υποστήριξη ανεξάρτητης διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρίας συμβούλων.

Έχουμε την πεποίθηση ότι ο νέος ∆ιευθύνων Σύμβουλος, με την εμπειρία, τη γνώση και τις ικανότητες που αποδεδειγμένα διαθέτει, θα οδηγήσει την Τράπεζα στη νέα εποχή και θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Του ευχόμεθα όλοι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Ψάλτης θα έχει την πλήρη στήριξη του εξαιρετικού Προσωπικού καθώς και του ∆ιοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης ”.

Ο απερχόμενος ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ∆ημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: “Η εκλογή του κ. Ψάλτη, άξιου και έμπειρου Στελέχους που ανήκει επί σειρά ετών στη ∆ιοίκηση της Alpha Bank, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της συνέχειας και της επιτυχημένης πορείας της Τραπέζης στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως ∆ιευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank, η Τράπεζα, πάντοτε με τη στήριξη και την αφοσίωση του Προσωπικού της, ανταποκρίθηκε στους στόχους της και διακρίθηκε επανειλημμένως για τις επιδόσεις της στην ελληνική και τη διεθνή χρηματοοικονομική αγορά, παρά το γεγονός ότι ήλθε συχνά αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες.

Εύχομαι στον νέο ∆ιευθύνοντα Σύμβουλο κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, ώστε η Alpha Bank να παραμείνει το σταθερό σημείο αναφοράς στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Ο νέος ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ε. Ψάλτης δήλωσε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το ∆ιοικητικό Συμβούλιο που μου εμπιστεύθηκε τη θέση του ∆ιευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank. Αποτελεί τιμή και αναλαμβάνω αυτή τη μεγάλη ευθύνη με ενέργεια και ενθουσιασμό.

Καθώς η Ελλάδα εξέρχεται επιτυχώς από μία δεκαετή περίοδο οικονομικής αστάθειας, η Alpha Bank παραμένει το σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς τη χρηματοοικονομική ευρωστία και την επικέντρωσή της στον Πελάτη. Θα επιταχύνουμε την αναδιάρθρωση του ισολογισμού μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να προσφέρουμε ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον Έλληνα ιδιώτη και επιχειρηματία. Με σιγουριά για το μέλλον μας, υπερήφανοι για την ιστορία μας και βασιζόμενοι στο εξαιρετικό Προσωπικό της Alpha Bank, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, προς το συμφέρον των Πελατών και των Μετόχων μας”.

Ποιος είναι ο Β. Ψάλτης

Ο Βασίλειος Ψάλτης με 20ετη σχεδόν εμπειρία σε θέσεις ευθύνης σε τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καλείται μαζί με την υπόλοιπη διοικητική ομάδα και το ανθρώπινο δυναμικό της Alpha Bank να οδηγήσει την τράπεζα στην επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής της οικονομίας και την έξοδο από την δεκαετή κρίση που είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, ο Βασίλειος Ψάλτης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, του University of St. Gallen στην Ελβετία, με ειδίκευση στην Τραπεζική και στα Οικονομικά, πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στα καλύτερα στην Ευρώπη στον τομέα του business, θα ηγηθεί της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που συνδέονται με την συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Επίσης με την μεγάλη πρόκλησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την τριετία.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank για όσους τον γνωρίζουν και έχουν συνεργαστεί μαζί του χαρακτηρίζεται ως η ήρεμη δύναμη, με προσήλωση στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, εργατικότητα και μεθοδικότητα και αντιμετώπιση με αμεσότητα και ψυχραιμία των προβλημάτων που ανακύπτουν. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε μερικές ομιλίες σε διεθνή συνέδρια κλπ.

Τον Ιούνιο του 2018 στην ετήσια διεθνή δημοσκόπηση της εταιρίας Extel, που σκοπό έχει την ανάδειξη των κορυφαίων επαγγελματιών στην Ευρώπη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο Βασίλειος Ε. Ψάλτης ψηφίσθηκε ως 1ος καλύτερος CFO στην Ελλάδα και 7ος πανευρωπαϊκά, σε σύνολο 92 CFO Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Εργάσθηκε ως αναπληρωτής Chief Financial Officer στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο. Στην Alpha Bank εργάζεται από το 2007, το 2010 ανέλαβε Chief Financial Officer και το 2012 Γενικός Διευθυντής.

Η ανάληψη των καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank από το Βασίλειο Ψάλτη σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο στην μακρόχρονη ιστορία της τράπεζας καθώς είναι η πρώτη φορά που την θέση αυτή αναλαμβάνει στέλεχος που δεν συνδέεται συγγενικά με την οικογένεια Κωστόπουλου που ίδρυσε την Τράπεζα.

Ο επίτιμος σήμερα πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με διορατικότητα και όραμα, βρέθηκε στο τιμόνι της τράπεζας από το 1973, σε εκτελεστικές θέσεις, είτε ως εκτελεστικός πρόεδρος είτε ως διευθύνων σύμβουλος για περισσότερες από 4 δεκαετίες. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Σπύρο Ι. Κωστόπουλο, ο οποίος από το 1928 μέχρι το 1984 διετέλεσε διαδοχικά γενικός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Alpha Bank. O σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π.Μαντζούνης ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου το 2005 (εργάζεται στην τράπεζα από το 1973) και με την μακρά του εμπειρία κατάφερε να κρατήσει την τράπεζα όρθια στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης της χώρας και να θέσει στέρεες βάσεις για την νέα εποχή.

Ιστορία Alpha Bank

Η ιστορία της Alpha Bank χαρακτηρίζεται από πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, εδώ και περίπου 140 έτη. Η Τράπεζα ξεκίνησε από τον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός σε αυτή την πορεία υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία το 1918 έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Νότιο Πελοπόννησο. Κατά την οικονομική ανασυγκρότηση που ακολούθησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, ήταν η μοναδική Τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να ξεπεράσει τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και να στραφεί πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων. Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάσθηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού Ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -επωνυμία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος, ενώ το 2000 η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Την 1 Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη την 16 Οκτωβρίου 2012, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τραπέζης μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank, ενώ την 28 Ιουνίου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση, δι' απορροφήσεως της Εμπορικής Τραπέζης.