Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υποστήριξε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας έτσι τη δική του απάντηση στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της».

Σε προσωπικό επίπεδο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντα του ανεπηρέαστος, επιδιώκοντας τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, επανέλαβε ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτήρισε το 2019 έτος προκλήσεων και συνέστησε προσοχή σε τρία μέτωπα καθώς το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι όπως είπε ανέφελο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.