Αύξηση παρουσίασε η ζήτηση τόσο για μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά, όσο και για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Αμετάβλητη αναμένεται η συνολική ζήτηση το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το τελευταίο τρίμηνο του 2018, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018 (εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου). Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στις ευνοϊκότερες προοπτικές της αγοράς κατοικίας, ενώ η αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2019.

Η αναλογία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε έως έναν βαθμό.