Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια καθώς προχωρεί σε περιστολή των μέτρων νομισματικής στήριξης και θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή δανείων στις τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ μειώθηκε περαιτέρω, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ τερμάτισε το πρόγραμμα αγοράς ομόλογων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ αλλά έχει πει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι για να στηρίξει την οικονομία και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλη την περιοχή έχει δημιουργήσει ερωτήματα για το εάν η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να διατηρήσουμε τα επιτόκια πολύ χαμηλά, το οποίο είναι καλό για την οικονομία», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Προοδευτικά, αποσύρουμε τη νομισματική στήριξη... αλλά γίνεται πολύ σταδιακά και εξαρτάται από τη βελτίωση στην οικονομία. Θα πάρουμε τον χρόνο που θα χρειαστεί», δήλωσε ο Βιλερουά, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε χθες ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη της περιοχής. Με την ΕΚΤ να έχει ήδη στην κατοχή της το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα στραφεί σε άλλα εργαλεία για να συνεχιστεί η χορήγηση πιστώσεων, όπως ένας νέος γύρος φθηνών, πολυετούς διάρκειας, δάνειων προς τις τράπεζες, γνωστά ως TLTROs (Πρόγραμμα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης).

«Θα εξετάζαμε την παροχή ρευστότητας και πίστωσης στις τράπεζες, είναι μέρος της εργαλειοθήκης μας», δήλωσε λίγο αργότερα ο Βιλερουά ντε Γκαλό σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg TV. Με τα TLTROs να θεωρούνται από πολλούς οικονομολόγους ότι ευνοούν κυρίως τις ιταλικές τράπεζες, ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι η κίνηση «δεν μπορεί να σχεδιαστεί για συγκεκριμένες τράπεζες ή χώρες».

Ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ μειώθηκε περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 13,0% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά 27,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

«Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 4,0% και 3,7% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018:

-Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περισσότερο από το 80% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

-Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (96,7%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ (2,2%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (1,1%).