Πρόσκληση σε 60.000 δανειολήπτες που δεν έχουν δώσει σημεία …ζωής για περισσότερα από 10 χρόνια και οφείλουν 5.000- 10.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, απέστειλε η Eurobank.

Με επιστολές καλεί τους δανειολήπτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προσφέροντας τους «κούρεμα» που φτάνει το 90% της συνολικής οφειλής τους (αρχικό κεφάλαιο και προσαυξήσεις.) Ετσι, οι 60.000 άφαντοι …πελάτες της Eurobank καλούνται να αποπληρώσουν το 10% της οφειλής τους.

Οι συγκεκριμένες κατακόκκινες οφειλές είναι συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα πωληθούν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, σε funds, όπως συνέβη με το προηγούμενο «πακέτο» δανείων, συνολικής αξίας 2,8 δις. ευρώ που πωλήθηκαν στην εταιρεία Intrum, τον περασμένο Οκτώβριο.

Μένει να δούμε αν αυτή η πρωτοβουλία λάβει ανταπόκριση από τους πελάτες της Eurobank, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες σε αντίστοιχη, με την τωρινή, πρόταση. Τότε η πρόταση απευθυνόταν σε 110.000 δανειολήπτες «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων, ωστόσο ανταποκρίθηκε μόλις το 1,3% των οφειλετών.

Πρώτη συμφωνία στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η Eurobank ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη διμερή διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με πρατήριο υγρών καυσίμων. Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας είχε δύο δάνεια 26.500 ευρώ. Για το δάνειο των 24.000 ευρώ μειώθηκε το επιτόκιο από 4,23% σε 4,10% και έγινε επιμήκυνση διάρκεια 116 μηνών από 62 μήνες. Το δεύτερο δάνειο ήταν περίπου 2.500 ευρώ, ενήμερο και επιδοτούμενο από το ΕΤΕΑΝ και δεν ρυθμίστηκε.