Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης "Tier 2" ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 8.25% ως αποτέλεσμα ενός διήμερου προωθητικών παρουσιάσεων (roadshow) και επαφών με επενδυτές.

Η συναλλαγή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ, όπως παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Επενδυτών στο Λονδίνο το Μάιο 2019.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η κεφαλαιακή σύνθεση της ΕΤΕ μέσω της συνεισφοράς συμπληρωματικών κεφαλαίων που δεν προκαλούν διάχυση της κεφαλαιακής βάσης (non-dilutive capital), και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επικερδούς διάθεσης των αποθεμάτων ρευστότητας της ΕΤΕ.

Η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής MREL που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior).

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή περίπου 140 θεσμικών επενδυτών. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κυρίως από διεθνείς επενδυτές (περίπου 90%).

Σε όρους γεωγραφικής κατανομής, στη Συναλλαγή κυριάρχησαν επενδυτές του ΗΒ 40%, ενώ 11% διατέθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, 11% στην Ελλάδα, 8% στη Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, 7% στη Γαλλία, 5% στην Ασία και 18% σε άλλες χώρες. Η Συναλλαγή σημείωσε σημαντική ζήτηση από Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers) (51%), ενώ ποσοστό 36% διατέθηκε σε Hedge Funds, 8% σε Τράπεζες, και 5% σε άλλους επενδυτές.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές (Global Coordinators). Οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse και η JP Morgan ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners).

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.