Ο βασικός δείκτης κεφαλαίων ( Common Equity Tier 1, CET1) των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Supervisory Banking Statistics).

Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 14,88% έναντι 14,34% του μέσου όρου 114 σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (14,39%). Τον χαμηλότερο δείκτη CET1 είχαν οι ισπανικές τράπεζες (11,77%), ακολουθούμενες από τις πορτογαλικές και τις ιταλικές τράπεζες, ενώ τον υψηλότερο δείκτη είχαν οι τράπεζες της Εσθονίας (27,69%).

Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο φέτος στο 3,67% (από 3,81% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν άρχισε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν τον υψηλότερο δείκτη ΜΕΔ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 41,41%, ενώ ακολουθούσαν οι κυπριακές (20,31%) και οι πορτογαλικές τράπεζες (11,50%). Ο δείκτης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio, LCR) των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 149,71% από 145,78% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τον χαμηλότερο δείκτη ρευστότητας είχαν οι ελληνικές τράπεζες (74,07%) και τον υψηλότερο οι σλοβενικές (387,21%).

Τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 116,87 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης ανήλθαν σε 21,748 δισ. ευρώ. Ο λόγος των καθαρών κερδών προς το μετοχικό κεφάλαιο και το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών (ROE και ROA) διαμορφώθηκε στο 1,76% και 0,19% έναντι 5,76% και 0,38%, αντίστοιχα, του μέσου όρου των τραπεζών της Ευρωζώνης. Το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθε στα 241,21 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης στα 22,695 τρισ. ευρώ.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να ενεργήσει εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να υιοθετήσει περαιτέρω επεκτακτικά μέτρα εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, και θα εξετάσει τις επιλογές της «τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σήμερα ο Ινιάτσιο Βίσκο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Σε ομιλία του στο Μιλάνο, ο Βίσκο, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί πώς να προσαρμόσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» υπό το φως της αδύναμης ανάπτυξης και των χαμηλών πληθωριστικών προσδοκιών.

Οι δηλώσεις του ίσως τροφοδοτήσουν τις εκτιμήσεις ότι η τράπεζα θα χαλαρώσει την πολιτική της στην επόμενη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο.

Ο Βίσκο δήλωσε ότι η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος, οριακά χαμηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης για 0,2%, και θα αναπτυχθεί με μέσο όρο οριακά χαμηλότερα του 1% το καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Βίσκο χαιρέτισε την πρόσφατη πτώση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και κάλεσε την αντισυστημική κυβέρνηση να υιοθετήσει «συνετούς» στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα για τα επόμενα χρόνια προκειμένου να παγιωθεί αυτή η τάση.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν αυτό τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016, χάρη σε μια συμφωνία με την Κομισιόν που απέτρεψε τη σύγκρουση για τα δημόσια οικονομικά της Ρώμης και στις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη στάση της υπέρ της χαλαρής πολιτικής υπό την καθ’ οδόν νέα της πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, παραμένουν οι αμφιβολίες για το 2020, όταν η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει 23 δισεκ. ευρώ για να αποφύγει την προγραμματισμένη αύξηση στον φόρο πωλήσεων και πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσει τις δεσμεύσεις της για μειώσεις στο φόρο εισοδήματος.

«Η εμπιστοσύνη των οικογενειών και των επιχειρήσεων θα μπορούσε να πληγεί από την αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική, που έχει διαλυθεί για φέτος αλλά είναι ακόμα ζωντανή σε ό,τι αφορά το 2020», δήλωσε ο Βίσκο, στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ιταλικού τραπεζικού λόμπι.

Αναφερόμενος στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε συγχωνεύσεις μεταξύ των μικρότερων τραπεζών της χώρας προκειμένου αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και λιγότερο ευπαθείς.