(Upd 2). «Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το πρώτο θέμα που έθεσε ήταν αυτό της "ποινικής ασυλίας" των τραπεζικών στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις, όπως για την αναδιάρθρωση δανείων. Καταλαβαίνω ότι έχουν δίκιο και ασφαλώς θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία γι' αυτό». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης - μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους τραπεζίτες - σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» σχετικά με την «ποινική ασυλία» των τραπεζικών στελεχών.

 

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας στο υπουργείο, ενώ γίνεται συζήτηση και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) «προκειμένου να διαπιστωθεί «που "κολλάει" ο εξωδικαστικός μηχανισμός και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μεν αλλά πρακτικά αποτελέσματα, όπως ξέρετε, έχουμε ελάχιστα. Αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ όπως και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου».

Και πάλι στην ημερήσια ατζέντα το θέμα της πραγματικής κατάστασης των τραπεζών και της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτήσουν, πότε και πόσο την ελληνική οικονομία-επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με δεδομένο το μείζον πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων. Αλλά και το ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράψει - θέμα που τέθηκε μετ επιτάσεως από τους τραπεζίτες -  αποτέλεσε θέμα συζήτησης Γεωργιάδη-ΕΕΤ, ενώ η συνεχής αύξηση των καταθέσεων φαίνεται ότι αφήνει περιθώρια επέκτασης της πιστωτικής πολιτικής τους.

Τώρα, για τι τι ειπώθηκε κατά τη νέα συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκε η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις, η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια και η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.

Οι τράπεζες φέρεται να ισχυρίστηκαν  πως δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση, αλλά αυτή που υπάρχει καλύπτεται και εξέφρασαν την αισιοδοξία πως η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα περάσουν σε θετική πιστωτική επέκταση σταδιακά.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε διασφαλίσεις για την απρόσκοπτη  χρηματοδότηση - μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, όπως το COsme κλπ επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει διακοπή στη ροή των συγκεκριμένων δανείων.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης κατέλαβε το πρόβλημα με τα μεγάλα κόκκινα δάνεια, όπου το υπουργείο εξέφρασε την πάγια θέση του πως όπου απαιτείται να βοηθήσει προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες δε θα διστάσει να το πράξει.

Τέλος συζήτηση έγινε και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όπου το υπουργείο εξέφρασε την άποψη πως είναι πολύ λίγες οι υποθέσεις που ολοκληρώνονται και απαιτούνται πιο εύκολες διαδικασίες. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών,  μαζί με τον γενικό γραμματέα ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση, ανέλαβαν να προχωρήσουν την απλούστευση των διαδικασιών.