O διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ προειδοποίησε σήμερα ότι μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει ελάχιστο αποτέλεσμα στην οικονομία, αλλά ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. 

Η προειδοποίησή του γίνεται μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, στην οποία οι αξιωματούχοι της τείνουν προς ένα πακέτο στήριξης που θα περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ο Ζέβινγκ δήλωσε ότι οι πελάτες της τράπεζάς του λένε ότι δεν θα επενδύσουν περισσότερο, αν τα δάνεια γίνουν φθηνότερα κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας. Μία μείωση των επιτοκίων «θα ωθούσε μόνο προς τα πάνω τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού και θα επιβάρυνε περαιτέρω τους αποταμιευτές», πρόσθεσε. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν όσους έχουν χρέη ή έχουν επενδύσει σε στοιχεία ενεργητικού, αλλά η πλειονότητα του πληθυσμού δεν θα ωφεληθεί, είπε.

Οι τράπεζες στη Γερμανία και όλη την Ευρώπη παραπονούνται από καιρό για την πολιτική της ΕΚΤ, η οποία απαιτεί από αυτές να πληρώνουν για να τοποθετούν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα, πλήττοντας τα κέρδη τους.