Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε τριετή άτοκα δάνεια, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα τριετή δάνεια - με επιτόκιο που ξεκινά από το μηδέν και φθάνει έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, σήμερα -0,5% - αποτελούν μέρος του πακέτου στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει την επανέναρξη των αγορών ομολόγων και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.

Τα ποσά που πήραν οι 28 τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία, ήταν πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο, καθώς οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 20-100 δισ. ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο των ονομαζόμενων στοχευμένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης, που προβλέπουν χαμηλότερο κόστος, αν οι τράπεζες χορηγούν περισσότερα δάνεια στις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Ο στόχος είναι η τόνωση των επενδύσεων και των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης που έχει προκληθεί κυρίως από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το μέτρο αυτό έρχεται εν μέσω ενός κύματος περαιτέρω νομισματικής στήριξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της, για δεύτερη φορά φέτος, με τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει ότι η εξασθένιση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η εμπορική πολιτική έχουν επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την πολιτική της σήμερα, σημειώνοντας ότι θα την επανεξετάσει ενδελεχώς τον επόμενο μήνα. Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διατήρησε αμετάβλητο το αρνητικό επιτόκιό της, ενώ προσφέρει στις τράπεζες περισσότερες εξαιρέσεις από την πολιτική αυτή, η οποία τείνει να συνθλίψει την κερδοφορία τους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Νορβηγία, η οποία αύξησε τα επιτόκια για τέταρτη φορά φέτος.