Την αισιοδοξία του ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Κώστας Μιχαηλίδης, ανοίγοντας τις εργασίες του «NPL Summit 2019» που διοργανώνει η ethos events, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό πορταλ banks.com.gr και το περιοδικό Χρήμα.

«Πήραμε ένα καλό δίδαγμα στις τράπεζες. Ετοιμαζόμαστε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζουνε ότι έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν περισσότερα. Πιστεύω ότι είμαστε ικανοί και θα πετύχουμε», είπε ο κ. Μιχαηλίδης παρουσιάζοντας τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, σε μια εποχή όπου νέες τεχνολογίες και νέοι παίκτες εισέρχονται στον τομέα τραπεζικών υπηρεσιών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS Τάσος Πανούσης ανέφερε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις θα δώσει την δυνατότητα μέσα από βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν στην «τραπεζική κανονικότητα». Όπως είπε ο κ.Πανούσης η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, μέσα από βιώσιμες λύσεις πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

Η Ελλάδα, είπε ο κ.Πανούσης, έχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, περίπου 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3-4%. Επισήμανε όμως ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος με αποτέλεσμα από το ιστορικό ρεκόρ των 107 δις. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016, τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν κατά 32 δις ευρώ και να κυμαίνονται σήμερα σε 75 δις ευρώ περίπου. Οι τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 53 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις. Υπολογίζεται σχεδόν 30 δισ. δανειακών χαρτοφυλακίων να πωληθούν ή να τιτλοποιηθούν έως το 2021.

Όπως είπε «σκοπός μας είναι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι τράπεζες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, και το εφαρμόζουν, ότι κανέναν δεν συμφέρει πχ η διενέργεια πλειστηριασμών σε σπίτια ανθρώπων που έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία ή αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά ζητήματα, (π.χ. προβλήματα υγείας)». «Ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και οι Εταιρίες Διαχείρισης θα προβούν σε τέτοιους πλειστηριασμούς δημιουργώντας ή οξύνοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ωστόσο, μείζον θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το νομικό καθεστώς και τις ελλείψεις του παλαιότερου νομικού πλαισίου, ενεργώντας τελικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων.

Επιπτώσεις Νόμου "Κατσέλη"

Σε πάνελ με θέμα το «Νομικό Πλαίσιο» που συντόνισε ο Γιάννης Μούργελος, νομικός σύμβουλος της ΕΕΤ, έγιναν αναφορές στις αρνητικές επιπτώσεις που είχε ο Νόμος «Κατσέλη» στη δημιουργία και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως επισημάνθηκε, ο Νόμος επιβάρυνε πολύ τα δικαστήρια, έγινε αιτία καταχρήσεων και κυρίως εμπέδωσε για μια περίπου δεκαετία βαθιά την αντίληψη των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών, διογκώνοντας τον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Όλα αυτά έγιναν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και όσων πραγματικά αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, απαντώντας σε ερώτημα γιατί δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα τουλάχιστον μέχρι σήμερα με την εφαρμογή του Νόμου 4605 για την προστασία της πρώτης κατοικίας εστίασε σε δυο αιτίες. Σε μια γενική, που επικεντρώνεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην υποστήριξη και στην υιοθέτηση εξεύρεσης εξωδικαστικών λύσεων. Επίσης στο γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει με την παλιά του μορφή ο Νόμος «Κατσέλη» τον οποίο οι περισσότεροι προτιμούν καθώς τους εξασφαλίζει μακροχρόνια ασυλία. Αντίθετα ο Νόμος 4605 προωθεί την ειλικρινή συνεργασία δανειοληπτών- τραπεζών.

Από την πλευρά του ο δρ Θεόδωρος Κουτσούμπας, Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής, αναφέρθηκε στην σημασία να περάσει στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών που μπορεί να επιτευχθεί με ταχύτατες διαδικασίες προς όφελος όλων των μερών. Είναι ένας θεσμός που κερδίζει συνεχώς έδαφος, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να εμπεδωθεί και στην Ελλάδα, επισήμανε.