Στις Βρυξέλλες αποστέλλεται αύριο Παρασκευή το νομοσχέδιο για το σχήμα των κρατικών εγγυήσεων με την επωνυμία «Ηρακλής», για το οποίο ενημερώθηκαν σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι διοικήσεις των τραπεζών.

 

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Ζαββού και των τραπεζιτών αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων «Ηρακλής» και το σχετικό νομοσχέδιο. Η σύσκεψη διήρκησε μία ώρα και έγινε σε καλό κλίμα.

Στο ραντεβού παρόντες ήταν οι CEOs των τραπεζών Alpha Bank, Attica Bank, Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία στα επιμέρους θέματα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο, ώστε να σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ προκειμένου να διατυπώσουν και αυτοί τις απόψεις τους.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα σταλεί αύριο στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ΕΚΤ, ώστε να γνωμοδοτήσουν για το περιεχόμενο του. Αμέσως μετά τις γνωμοδοτήσεις το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα επιτρέπει σε τράπεζες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη σχετική προετοιμασία και είναι σε θέση να επωμισθούν το κεφαλαιακό βάρος από τις συναλλαγές να κάνουν χρήση μεγαλύτερου μέρους κρατικών εγγυήσεων.

Ωστόσο, η κατάρτιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα εποπτικά ζητήματα που έχει θέσει ο SSM. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο συντελεστής στάθμισης κινδύνου (RWA) των τίτλων που θα εκδοθούν και θα φέρουν την κρατική εγγύηση, με τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας την χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία απέχει αρκετά «σκαλοπάτια» από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).