Με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές συστημικές τράπεζες τη διατήρηση μιας ισχυρής και πολλά υποσχόμενης διεθνούς παρουσίας σε πέντε χώρες, η Eurobank σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα τη περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων της.

Στόχος η συνεισφορά του δικτύου του εξωτερικού στην συνολική κερδοφορία του ομίλου να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από 100 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, παρουσιάζοντας στην Λευκωσία την διεθνή στρατηγική της Eurobank, η τράπεζα αντέδρασε γρήγορα στις σοβαρές συνέπειες της κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις δεσμεύσεις έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp.) που προέκυψαν. Αναλαμβάνοντας δράσεις από νωρίς και σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποιήση, κατάφερε να αναδειχθεί στην μόνη ελληνική τράπεζα με ισχυρή διεθνή παρουσία σε χώρες όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων, όπως η Βουλγαρία και η Σερβία.

Αποφασίσαμε να παραμείνουμε σε χώρες με υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς όπου η παρουσία μας ήταν ισχυρή, ανάμεσα στις 4,5 ισχυρότερες τράπεζες των τοπικών οικονομιών, ώστε να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Από μεγάλες αγορές όπου η περαιτέρω ανάπτυξη μας προκειμένου να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο απαιτούσε επενδύσεις που δεν επέτρεπαν οι συνέπειες της κρίσης, όπως η Πολωνία και η Τουρκία, αποχωρήσαμε έγκαιρα και συντεταγμένα, προχωρώντας σε πωλήσεις που μας απέφεραν κέρδη, είπε ο κ. Ιωάννου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ιωάννου είπε ότι οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank είναι πλέον θωρακισμένες έναντι αρνητικών εξωγενών παραγόντων και λειτουργούν αποτελεσματικά και ανεξάρτητα, συνεισφέροντας ιδιαίτερα στην κερδοφορία του Ομίλου. Η συνεχής και αυξανόμενη κερδοφορία θα συνεχιστεί με ανοδικούς ρυθμούς, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των δανειακών χαρτοφυλακίων και τη αύξηση της καταθετικής βάσης, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για τον όμιλο της Eurobank αλλά και την πελατειακή της βάση και ιδιαίτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις της περιοχής, ανέφερε Σταύρος Ιωάννου.

Ισχυρή παρουσία στην Κύπρο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κύπρου και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων του Ομίλου Eurobank Μιχάλης Λούης αναφέρθηκε αναλυτικά στην παρουσία της Eurobank στην Κύπρο, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων στη δημιουργία ναυτιλιακού τμήματος, καθώς η Κύπρος εξελίσσεται σε ναυτιλιακό κέντρο.

Η Eurobank Cyprus, όπως επισημάνθηκε, έχοντας ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 2007 με ένα εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης, και έχοντας αποδείξει υγιή κερδοφορία με μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, λειτουργεί σήμερα ένα δίκτυο 8 τραπεζικών κέντρων σε όλες τις κύριες πόλεις της Κύπρου. Με βάση τα θετικά της οικονομικά αποτελέσματα, όπως τονίσθηκε από τα στελέχη της τράπεζας θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται δυναμικά στηρίζοντας παράλληλα την Κυπριακή οικονομία.

Η στρατηγική της Τράπεζας στην Κύπρο, όπως τόνισε ο Μιχάλης Λούης παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της ηγετικής της παρουσίας στους τομείς της Διαχείρισης Περιουσίας Ιδιωτών, της Τραπεζικής Διεθνών Εταιρειών, την Εταιρική Τραπεζική και της Τραπεζικής Κεφαλαιαγορών.

Γενικότερα όπως ανέφερε ο κ.Λούης αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας, η Eurobank επικεντρώνεται σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν ανάπτυξη και έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία χωρών που δραστηριοποιείται, εστιάζοντας στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και των κατασκευών.
Η Eurobank διαθέτει σήμερα παρουσία στην Βουλγαρία, την Κύπρο, την Σερβία, το Λουξεμβούργο και την Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο) με σύνολο δίκτυο που ξεπερνά τα 285 καταστήματα και επιχειρηματικά κέντρα, ενεργητικό 10,8 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ και καταθέσεις 8,9 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του δικτύου του εξωτερικού με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017 είναι 99 εκατ. ευρώ με στόχο- όπως προαναφέρθηκε- να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.

Με την αποεπένδυση από τις θυγατρικές στη Ρουμανία, η Τράπεζα, εκπληρώνοντας πλήρως τη σχετική δέσμευσή της για μείωση του ενεργητικού της στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης στη βάση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από μια συναλλαγή, κεφαλαιακά θετική, για την Τράπεζα, εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της στις υπόλοιπες χώρες που διατηρεί παρουσία. Η Eurobank θα είναι και στο μέλλον, μια διεθνής ελληνική τράπεζα με στρατηγική παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο και με σημαντική παρουσία στο Λουξεμβούργο και τη Σερβία, σημειώνουν ανώτερα στελέχη της.