Τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών από το 2020 και μετά αναμένει η DBRS, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

 

Οπως αναφέρει ο οίκος, οι δείκτες NPLs σε χώρες με σοβαρό πρόβλημα κόκκινων δανείων όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μειώνονται χάρη και στις προσπάθειες των κυβερνήσεων, με την Ελλάδα να υιοθετεί πρόσφατα ένα Asset Protection Scheme.

Το ελληνικό σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS), με το όνομα Ηρακλής, βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν μέρος της έκθεσής τους σε ΝPLs σε ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα τιτλοποιήσει τα δάνεια και θα τα διαθέσει σε επενδυτές, με το ελληνικό δημόσιο να εγγυάται τις συναλλαγές.

Σε γενικές γραμμές, αναφέρει ο οίκος, αναμένουμε ότι τα NPLs των ελληνικών τραπεζών θα υποχωρήσουν σημαντικά από το 2020, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να συνεχίζουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων τόσο οργανικά, με στήριξη και από τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, όσο και μη οργανικά, μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.