Τελικά, οι τράπεζες δεν θα ζητούν εξασφαλίσεις για νέα δάνεια και για ποιές κατηγορίες δανείων, επιδοτούμενα ή και με κρατική εγγύηση; Ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δεν έδωσε σαφή απάντηση. Ο Γιάννης Στουρνάρας, της Τράπεζας της Ελλάδος, διαβεβαιώνει ότι οι τράπεζες έχουν και θα ρίξουν(;) 15 δις στην αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αγαπητοί κύριοι, αν δεν πέσει γρήγορα χρήμα στην αγορά και χωρίς απαίτηση των τραπεζών να μαζέψει ο αιτών περί τα 30-40 χαρτιά, τότε η ευθύνη για την εφιαλτική εικόνα του αύριο - που την περιγράφουν ήδη ξένοι οίκοι με μελανά χρώματα -  δεν θα είναι κανενός άλλου, αλλά πρωτίστως μτης κυβέρνησης , της Τράπεζας Ελλάδας και φυσικά των ίδιων των τραπεζών

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα στη τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να διοχετεύσει ρευστότητα 15 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, ως το τέλος του έτους, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην κεφαλαιακή του επάρκεια.

«Υπολογίζουμε ότι με νέες χορηγήσεις 15 δισ. ευρώ οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 14%, πολύ υψηλότερα από τις αναθεωρημένες ελάχιστα απαιτούμενες εποπτικές απαιτήσεις (11,5%)» ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Μιλώντας στο ίδιο forum ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα χορήγησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις θα είναι έτοιμο στις 15 με 20 Μαΐου. Σήμερα υπογράφηκε, σύμφωνα με τον υπουργό, η σχετική σύμβαση, μεταξύ τραπεζών και Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ η απόφαση της ΤτΕ να θεωρήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα μέρος του στενού δημόσιου τομέα, επιλύει διαδικαστικά θέματα για την αναγωγή στην Ελληνική Δημοκρατία της εγγύησης, που θα έχουν τα δάνεια.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες στο πλαίσιο της υιοθέτησης ταχύτερων και ευκολότερων διαδικασιών να μην ζητούν εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις για τις δράσεις στήριξης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε δράσεις όπως η επιδότηση επιτοκίου.

Αντίθετα, θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό στη δράση χορήγησης δανείων με κρατική εγγύηση. «Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μην ζητούν από τις επιχειρήσεις εξασφαλίσεις, λόγω της κρατικής εγγύησης» αποκάλυψε ο υπουργός, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν η παραπάνω δέσμευση αφορά στο σκέλος που καλύπτουν οι κρατικές εγγυήσεις ( σ.σ. το 32% του συνολικού ανά τράπεζα χαρτοφυλακίου δανείων με κρατική εγγύηση) ή στο 100% της χορήγησης.