Εξελίξεις, που απειλούν να ανατρέψουν θετικές αρχικές δικαστικές αποφάσεις υπέρ της Εθνικής τράπεζας, στη διαμάχη της με τον ΛΕΠΕΤΕ επέρχονται, σύμφωνα  με όσα διαβεβαιώνουν όσοι συνταξιούχοι και οι εντεταλμένοι εκπρόσωποί τους έχουν προσφύγει με ομ αδικές αγωγές στη Δικαιοσύνη.

Έχουν ασκηθεί ήδη από το 2018 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ομαδικές αγωγές συνταξιούχων της ΕΤΕ κατά της ΕΤΕ σχετικά με τη διεκδίκηση του επικουρικού βοηθήματος από τον λογαριασμό του ΛΕΠΕΤΕ, ορισμένες εκ των οποίων είχαν θετική έκβαση στον πρώτο βαθμό.

Ήδη, ενώπιον του Εφετείου εκδικάζονται οι εφέσεις που έχει ασκήσει η ΕΤΕ κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που την υποχρεώνουν να καταβάλει το εν λόγω επικουρικό βοήθημα, καθώς και οι εφέσεις που ασκήθηκαν κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που απέρριψαν τα αιτήματα των συνταξιούχων για καταβολή του εν λόγω βοηθήματος. Μάλιστα, πρόσφατα εκδόθηκαν δύο εφετειακές αποφάσεις (υπ’ αριθμ. 3350/22.05.2020 και 3252/2020) που ανέτρεψαν πρωτόδικες αποφάσεις αποφαινόμενες υπέρ της ΕΤΕ, αναγνωρίζοντας το χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ ως συμβατικής προέλευσης λογαριασμού και όχι ως ασφαλιστικού ταμείου.
Στις 23.3.2020 δημοσιεύτηκε ο νόμος Βρούτση (Ν. 4680/2020) του οποίου το άρθρο 63 τροποποίησε το άρθρο 24 του νόμου 4618/2019 του νόμου Πετρόπουλου, εντάσσοντας από 1.3.2018 τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-EΦΚΑ. Ο νέος αυτός νόμος αφενός θίγει θεμελιώδη δικαιώματα των συνταξιούχων της ΕΤΕ, αφετέρου καθιερώνει νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που θα επιφέρει από 1.1.2025 μείωση στις επικουρικές συνταξιοδοτικές παροχές των υποχρεωτικά υπαχθέντων στο ΕΤΕΑΕΠ συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ.

Οι θιγόμενοι από το νόμο Βρούτση δύνανται να προχωρήσουν στη διεκδίκηση των ποσών που περικόπτονται βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, στρεφόμενοι πλέον κατά του e-ΕΦΚΑ, ως μόνου υπόχρεου. Πράγματι, για τη χρονική περίοδο από 1.3.2018 και εφεξής, οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ δύνανται καταρχήν να ασκήσουν αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια κατά του e-ΕΦΚΑ και κατά του ελληνικού δημοσίου, για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από την υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΕΠ, βάσει των νόμων Πετρόπουλου - Βρούτση.

Περαιτέρω, ο τελευταίος αυτός νόμος μπορεί να προσβληθεί ως αντισυνταγματικός με την άσκηση αίτησης ακυρώσεως κατά της εφαρμοστικής αυτού υπουργικής απόφασης, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί. Σημειώνεται ότι η εκδοθείσα στις 15.4.2020 εγκύκλιος Φ80020/οικ. 15147/Δ16.438/2020 περί «ένταξης ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ - Γνωστοποίηση των ρυθμίσεων του άρθρου 63 του ν.4680/2020» δε θεωρείται εκτελεστή διοικητική πράξη και ως εκ τούτου δεν προσβάλλεται με αίτηση ακυρώσεως.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T: 210-6431387
F: 210-6460313