Η πανδημία του κορονοϊού έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση υιοθέτησης από τις τράπεζες ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link "Ιnvest in Greece”.

 

Πρόσθεσε δε ότι οι παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν τους "πρωταγωνιστές” από τους "έποντες” θα είναι δύο: το ανθρώπινο δυναμικό και η επιτυχής διαχείριση των big data, που θα καθορίσει την αποδοτικότητα κάθε τράπεζας και την κερδοφορία της.

Πέραν αυτών το μελλοντικό τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς και την πρόκληση του ESG: οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι χρηματοδοτούν έργα φιλικά προς το περιβάλλον, να αποδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη και να υπερέχουν στη διακυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τα χρόνια προβλήματα που κληρονομήσαμε, έχουμε σημειώσει ένα άλμα προς τα εμπρός τους τελευταίους μήνες.

Αναφερόμενος στη Eurobank, σημείωσε ότι η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντικά βήματα μέχρι τώρα και έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης περιόδου, με απώτερο στόχο η Eurobank να καταστεί ηγέτης στην περιοχή έως το 2030. Πρόσθεσε δε ότι για το 2021 κύριος στόχος της Eurobank είναι να συνδράμει την οικονομία να απορροφήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημείωσε ότι μετά τη δεκαετή χρηματοοικονομική κρίση η ελληνική οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ακόμη σοκ, αυτό της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία, ωστόσο πρόσθεσε ότι έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρό από ό,τι ήταν πέρυσι.

Σημείωσε επίσης ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις συνεχίστηκαν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος η τάση αυτή να μην επιταχυθεί. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι μια ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά από το β΄ εξάμηνο και μετά είναι εφικτή, ανάλογα φυσικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης και των εμβολιασμών.