Το πρώτο «ραντεβού» του 2021 με τους CEOs των τραπεζών θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς το ζητούμενο είναι να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οδεύει προς την πλήρη εξυγίανσή του. Το « Σχέδιο Ηρακλής 2» εκτιμάται ότι θα συζητηθεί παράλληλα με moratoria πληρωμών και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

 

Ο δεύτερος κύκλος της μείωσης των κόκκινων δανείων ανοίγει την εβδομάδα αυτή, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων Υπουργείου Οικονομικών - DGComp για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ενόψει του «Ηρακλή 2», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου σύσκεψη των CEOs των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββό. Στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν για τις τράπεζες οι όροι συμμετοχής στη δεύτερη φάση του «Ηρακλή», ενώ κομβικά σχετιζόμενα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι τα moratoria πληρωμών δανείων και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί).

Και τα δύο αυτά θέματα είναι καθοριστικά για την επιτυχία της εκκαθάρισης των NPLs μέσω του ελληνικού Asset Protection Scheme.

Το μεν πρώτο, γιατί θα κρίνει το μέγεθος της επιδείνωσης των τραπεζικών ισολογισμών από τον αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2020, το σύνολο των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών προσέγγιζε τα 30 δισ. ευρώ.

Το δε δεύτερο, διότι θα καθορίσει την δυναμική των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις των NPLs και κατά συνέπεια, θα διαμορφώσει τα προσδοκώμενα έσοδα για τις τράπεζες και τους επενδυτές που καλούνται να αγοράσουν τις τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, πέρα από τις τράπεζες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει στοιχεία για τους πλειστηριασμούς και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (πόσοι έχουν γίνει, πόσοι έχουν ανασταλεί, πόσοι εκκρεμούν, ποιο είναι το ύψος των ανακτήσεων) προκειμένου να διαμορφώσει τη «χρυσή τομή» μεταξύ «παγώματος» πλειστηριασμών εν μέσω πανδημικής κρίσης και εκτέλεσης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών που είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία των τιτλοποιήσεων.

Το πρώτο «ραντεβού» του 2021 με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, αφού κοινό ζητούμενο κυβέρνησης και τραπεζών είναι να δοθεί, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, το μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οδεύει προς την πλήρη εξυγίανσή του. Στο πλαίσιο αυτό, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον «Ηρακλή 2» συνιστά «προσκλητήριο» με παραλήπτη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και με ορίζοντα την προσεχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο «Ηρακλής 2» θα «σηκώσει» μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 34 – 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν από την κρίση του κορονοϊού. Ο «Ηρακλής 1» θα έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών κατά 32 δισ. ευρώ, μετά και την μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας. Η τελευταία αναμένεται να υποβάλει εντός των ημερών το αίτημά της στο Υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή της τιτλοποίησης Frontier στον «Ηρακλή» και τη λήψη των αντίστοιχων κρατικών εγγυήσεων.

Το ενδιαφέρον των τραπεζών για τον «Ηρακλή 2» είναι πολύ ζωηρό, καθώς βλέπουν ότι μέσω αυτού θα μπορέσουν να επιτύχουν μονοψήφιο δείκτη NPE και να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2022.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τα ποσά των επόμενων τιτλοποιήσεων που σχεδιάζουν και των εκτιμώμενων κρατικών εγγυήσεων που θα χρειαστούν για τα senior ομόλογα. Το ύψος των εγγυήσεων στη δεύτερη φάση του «Ηρακλή» αναμένεται στα 10 – 12 δισ. ευρώ και θα οριστικοποιηθεί κατόπιν συζήτησης με τον SSM.

Πηγή: Insider.gr, της Νένας Μαλλιάρα