Με καθυστέρηση 2-3 χρόνων η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, η Ντανιελ Νούι, ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο που λέγεται «μείωση επιτοκίων», ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνουν και πάλι ενήμερα.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Το «εργαλείο» αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί και για τα δάνεια εκείνα που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, εξυπηρετούνται δηλαδή μετά κόπων, βασάνων και θυσιών.

Από τα 51 δις ευρώ ρυθμισμένων δανείων τα 11 δις. ευρώ πολύ γρήγορα ξανακοκκινίζουν, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ρυθμίσεις- λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζες δεν είναι πάντα αποτελεσματικές.

Στις πιστωτικές κάρτες για παράδειγμα, όπου τα επιτόκια είναι υψηλά, κοντά στο 17%, τα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων είναι μεγάλο και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με επιτόκιο κοντά στο 10%.

Αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια που το επιτόκιο κυμαίνεται από 10%-14% υπάρχουν αντίστοιχα περιθώρια ενώ για τα μικρά επιχειρηματικά που το επιτόκιο είναι 7%-9% μια μείωση 1%-2% θα έδινε ανάσα.

Στα στεγαστικά δάνεια τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα, ωστόσο υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις εκτιμούν, γνώστες της τραπεζικής αγοράς.

Η Ντάνιελ Νούι ζήτησε λοιπόν γενναιότερες ρυθμίσεις δανείων. «Πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα να μειώσουν επιτόκια» είπε και μένει να δούμε αν θα …εισακουστεί.