Τα πρώτα της χρεόγραφα περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης (ESG), εξέδωσε η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνοντας 85 εκατ. δολάρια σε ιδιωτική τοποθέτηση με Ασιάτη επενδυτή.

Τα χρεόγραφα, διάρκειας 10 ετών, που εκδόθηκαν ως μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έκδοσης χρεογράφων της Τράπεζας, θα υποστηρίξουν κατά προτεραιότητα χρηματοδοτήσεις έργων της Τράπεζας με σαφή περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, όπως αυτά που αφορούν τη χαμηλότερη παραγωγή άνθρακα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

«Η έκδοση του πρώτου περιβαλλοντικού χρεογράφου αποτελεί ορόσημο στην άντληση κεφαλαίων για υποστήριξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών προτεραιοτήτων των κρατών- μελών μας. Η έκδοση αυτή ικανοποιεί τη ζήτηση των επενδυτών και ξεκλειδώνει νέες πηγές χρηματοδότησης για πράσινα έργα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος της Τράπεζας, Ντμίτρι Πάνκιν.

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TEAΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.