Το κακό χρέος στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της ευρωζώνη υποχώρησε σε νέο χαμηλό το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ διολίσθησε στο 2,63%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εποπτείας το 2015, παρά τη βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 25,54% από 28,85% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων χάρη στα κρατικά προγράμματα στήριξης που κρατούν τον εταιρικό τομέα όρθιο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από αυτές δεν είναι προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις που θα έχει η σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μια αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς ο βασικός δείκτης κεφαλαίων CET1 ανήλθε στο 15,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Σε μια ενδεχομένως πρόγευση της επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας που αναμένεται να ακολουθήσει, οι απομειώσεις και οι προβλέψεις σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι, ενώ η κερδοφορία κατέρρευσε, με την απόδοση κεφαλαίου να υποχωρεί στο 1,53% το τέταρτο τρίμηνο.

Πηγή: euro2day.gr