Στη ρύθμιση μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, συνολικού ύψους κοντά στα 4 δις ευρώ, στα οποία μετέχουν από κοινού, έχουν προχωρήσει οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν συστήσει forum διαλόγου, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια κοινών πελατών τους.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Την ίδια ώρα τα στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες στη διάρκεια του χθεσινού γεύματος που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Eurobank Νίκος Καραμούζης και τα μέλη της διοίκησης της ΕΕΤ στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τους υποδιοικητές Θ. Μητράκο και Γ.Μουρμούρα και ανώτερα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, δείχνουν ότι οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων επιτεύχθηκαν το 2017 και το στοίχημα πλέον είναι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του 2018.

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά κυρίως για δύο λόγους: πρώτον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «κινητοποίησαν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεύτερον, οι τράπεζες συνειδητοποιούν – έστω και με καθυστερημένα – ότι θα πρέπει οι ρυθμίσεις που προσφέρουν στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αντικειμενική οικονομική δυσκολία πρέπει να είναι και πιο γενναιόδωρες και πιο εξατομικευμένες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Nτάνιελ Νούι ζήτησε μείωση των επιτοκίων για τα ρυθμισμένα δάνεια.

Αυτό που περιμένει το τραπεζικό σύστημα είναι η αποτύπωση της βελτίωσης των μεγεθών της οικονομίας στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στο πορτοφόλι και στο ταμείο του φορολογούμενου, ώστε το διαθέσιμο εισόδημα να επαρκεί και για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.

Η «πινελιά» Στουρνάρα

Και μπορεί το μενού του γεύματος να ήταν κανονισμένο από την ΕΕΤ, ο Γιάννης Στουρνάρας έβαλε τη δική του …πινελιά. Επανέλαβε την άποψη του υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα αποτελέσει δικλίδα ασφαλείας για αγορές και επενδυτές, δίνοντας στο δημόσιο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση για την παροχή ρευστότητας μέσω της νομισματικής χρηματοδότησης (waiver)

Πάντως την άποψη του Γιάννη Στουρνάρα δεν ενστερνίζονται ή έστω έχουν επιφυλάξεις κορυφαία ανώτατα τραπεζικά στελέχη ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο εσωτερικό της ΤτΕ υπάρχουν επιφυλάξεις (sic), ενόψει μάλιστα και της Ετησίας Εκθεσης της ΤτΕ που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 26 Φεβρουαρίου.