Τη στήριξή της στον πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζέρομ Πάουελ για μια δεύτερη θητεία ως κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε, μιλώντας σε συμβούλους του Λευκού Οίκου η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το ζήτημα, τόνισαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο, αναμένεται ωστόσο να έχει λάβει την απόφασή του μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Τζ. Πάουελ είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Fed από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε αντικατάσταση της νυν υπουργού Οικονομικών Γέλεν.

Η θητεία του ομοσπονδιακού κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ είναι τετραετής.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Η αμερικανική Πρόεδρία φέρεται να εξετάζει μια ευρεία γκάμα υποψηφίων για τη θέση, σύμφωνα με το Bloomberg. Ομάδα συμβούλων εξετάζει τις δημόσιες ομιλίες και δηλώσεις υποψηφίων για τη θέση, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις θέσεις τους για την αγορά εργασίας..

Η αβεβαιότητα, ωστόσο, για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στην πορεία της οικονομίας πιθανόν να κάνει τον Λευκό Οίκο πιο προσεκτικό και να οδηγήσει σε διατήρηση της ίδιας ηγεσίας στη Fed, ανέφεραν δύο εκ των πηγών του πρακτορείου.

Ο Πάουελ διατηρεί την υποστήριξη πολλών Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών, αντιπάλων του προέδρου Μπάιντεν, καθώς παραγόντων της Wall Street, που τον θεωρούν μια ιδιαίτερα ασφαλή επιλογή σε καιρούς κρίσης.